Bönesvar

Mikael höll matbön igår och bad om att vi ska kunna behärska oss. Jag tänkte stolt att jag aldrig skriker, kastar saker, slänger i dörrar eller ens fajtas oschysst genom att säga elaka saker eller kalla honom för fula namn. Så jag kände mig så nöjd med mig själv och min självbehärskning. Märkvärdigt hur man hinner tänka allt detta självgoda mitt under en bön.

Men så slog det mig som en blixt från klar himmel. Jag är bra på att behärska mitt humör, men det finns fler saker att behärska. Mitt tal till mig själv och inte Mikael, mina känslor, min kropp. Och nu blev det plötsligt allvar. Det blev en sak mellan Gud och mig, något som är viktigt för min himmelske Fader, till skillnad mot viktigt för min arbetsterapeut. Och för mig själv såklart, men jag har ju motståndartankar som säger att jag vill ignorera att jag är sjuk och bestämma själv.

Behärska mig. Vilket klokt uttryckssätt. Som att vara kvar för länge hos barnen, det finns inget som gör mig så ledsen som att vara den som kommer sist och går först. Härom dagen kände jag mig som Emmi, som grät argt när hon upptäckte att det var en massa glada röster på nedervåningen medan de förväntade sig att hon skulle sova på övervåningen. Man går och festen fortsätter utan en. Det är en hemsk känsla för mig. Jag känner mig icke delaktig, inte viktig, utbytbar. När vi gick hem senast frågade Mikael hur det känns, då när vi gick till bilen med jackor på. Då brast jag ut i grått och sa att kroppen skriker och tackar mig. Men mitt hjärta krossas.

Jag behärskade mig idag som ställde in duschen igen. Jag ska bara göra en liten egen tvätt. Orkar inte sitta så länge som det blir om allt görs ordentligt. Det är självbehärskning att välja det som är rätt, inte det man vill.

Detta känns rentav som något jag skulle vilja arbeta med nästa år. Får se om det slår ut ursäkterna. Eller om jag kan arbeta en vecka med det ena, en vecka med det andra. Det verkar all chopped up.

3 kommentarer:

Humlan sa...

Det är verkligen lite så det är - när man gör det som är rätt för kroppen krossar man sitt eget hjärta en smula. Inte undra på att Pacing är svårt. Superbra att du ställde in duschen! Dusch och hårtvätt har jag lätt att skippa,kanske för att jag lever själv, men tvätta ansiktet och borsta tänderna gör jag alltid.

Men jag skulle verkligen också behöva bli bättre på att behärska mig och få bukt på mina Alfons Åberg tendenser. Mmm, jag ska sluta läsa (lyssna på ljudbok, titta på tv, etc) om en liten stund, jag ska bara....Är jag på det humöret spelar det ingen roll om jag ställt timern för när det är dags at vila. Jag stänger bara av den och fortsätter med det jag höll på med.
Precis som att det roliga/intressanta jag tittar eller lyssnar på ska försvinna om jag pausar???

Monica sa...

Det ena man vill, det andra man bör, eller vad det nu är man säger. Jag önskar dig ett GOTT nytt år, hoppfullt och vackert. Kram på dig!

Anja Olergård sa...

Min mormors far sa faktiskt det till henne om hon sa Jag vill inte: Det ena du vill, det andra du skall.

Det där om att pacing krossar ens hjärta kanske förklarar varför det är så svårt. Jag läste om diabetes typ 2 idag och där talas det en hel del om compliance. Det är en sak att man kan dö av sjukdomen, bli blind, amputera osv. Skrämmer inte det folk nog till att comply? Tydligen inte. Däremot ska vi ME-sjuka lyckas med individuell pacing, som ingen i vården kan hjälpa en med förutom hur man genomför, men de vet inte hur länge man orkar vad. Och eftersom det dessutom finns så många i vården som inte tycker det är nödvändigt att vila alls, så har man inte ens rätt till den lilla vilan man tar sig. För nån tycker alltid att man är lat och inte vill leva sitt liv. Och ska lyssna på dem för de är Vården.