Listkärlek

Jag älskar listor. Monnah skrev en topp 10-lista över saker i trädgården. Saker å saker, hon skrev nog växter om man ska vara noga.

Så jag blev inspirerad av listan. Såklart.

1. Här ser ni julstjärnan som jag redan beskrivit tidigare i år. De tre helt nya delarna är så spädt gröna att jag inte har hjärta att göra annat än fortsätta vattna. Nu har det nästan blivit en sport att se hur länge jag kan få den att leva. Midsommar, är det för mastigt?


2. Bredvid den har vi en nånting nånting som tekniskt sett Mikael fick av sin ena son på Fars dag i fjol. Fredskalla tror jag den heter. Den fick några gulnade löv förra gången det var varmt men dem tog jag bort och kände mig huslig. 


3. Sen har vi en tredje levande växt hemma! Det är en blå hortensia, vilket har stått på handlingslistan länge och nu hade de en på Ica Maxi! Bilen har pajat igen och Mikael har varit så mycket på vårdbesök att han inte har handlat så mycket på stora Ica när han har åkt mc till affären bara. Så det var inte läge att åka runt på Plantagen och Blomsterlandet och sånt, så jag blev hemskt glad härom dagen när han kom hem med den! Jag har den i sovrumsfönstret som vetter åt öst. Jag vattnar lite morgon och kväll och hoppas att jag klarar livhanken, det har jag gjort förr med samma metod. En gång fick jag en blå hortensia av Mikaels dotter Lina men den dog på en vecka. En vecka!!!!! Fattar inte hur man kan bry sig om och ta hand om en blomma men ändå döda den på en vecka. Så nu vågar jag aldrig behandla dem annorlunda än vad som har funkat de senaste par gångerna. Jag har en vacker vinflaska (alkoholfritt, oroa er inte) i fönstersmygen så jag kan vattna två gånger om dagen i flera dagar utan att springa en extra gång till köket. Det är en förutsättning för både min och växternas överlevnad.

Sen kan jag berätta att vi har fyra växter i trädgården. Gräs räknas inte, antar jag. 4.-5. Först har vi två stora ogräs i rabatten. De är lite lika rabarber i bladen. 6. Sen har vi ett annat ogräs i samma rabatt som är ganska lik ros, vilket stod där förut. Det kan vara resterna av en ros, typ att nån har beskurit den så hårt att bara en enda gren klarade skg. Men det är alltså bara en enda lång stång, eller vad det heter. Stängel kanske. Mikael fick tag på trädgårdskillarna från HSB en gång när de var utanför och skulle fråga dem om den där långa saken var en ros (eller ett ogräs), men de var utländska och förstod inte. Inte ens när han improviserade frågan på tyska, som de sa att de kunde lite. Han var ju så snabbtänkt att han frågade Ist das ein Röslein (förstår ni att mannen kan hitta den glosan ur Goethes Röslein auf der Heide fast han inte läst tyska!) och pekade men de förstod inte. Så eventuellt är det en enda rosgren, eventuellt är det ett ogräs.

Har fått reklam om en app som är att man tar foto av en växt som man har problem med och så säger sajten vad felet är, typ vattna mer, vattna mindre, ge näring. Nu är det nån som har tänkt på hur man kan hjälpa folk!!

Resten av rabatten har dött. Det var vår granne som skötte om allt sånt på eget bevåg, han var den bästa trädgårdmästaren och bra mycket duktigare än HSB. Jag brukar få för mig varje sommar att jag ska dra upp bara två små ogräs. Men jag kan verkligen inte böja mig ner, stå böjd, och sen resa mig upp, två gånger. Härom sommaren fick jag puls på 135 av två ogräs så jag har tagit bort den idén ur huvudet inför kommande säsong. Liksom den där generella idén om att damma hemma, och hänga upp sina kläder, såna saker.

7. Sen har vi en självsådd sak på baksidan. Det var en liten gren första åren vi bodde här som växte bredvid verandatrappan. Faktiskt rätt ur gruset under balkongen. Förra sommaren hade den växt till sig och var mer en buske. Mikael använde den för att kolla om det var fel på hans hjärta när han började såga lite oskyldigt i den. Hans puls gick ändå inte över 38 och då fattade han att det var nåt fel på hjärtat. Men inte så mycket fel med grenen! Man kanske borde gå ut på baksidan och se om den är borta. Annars kanske man kan lägga den på majbrasan vi har på allmänningen här bredvid.

That's it. Det är the extent of mina blommor. Om inte gräs får räknas. Det får det väl inte, antar jag.

Min kusin här i vh har sån fantastiskt fin gräsmatta. Fin i färgen, tät och len. Inte som vår precis. 

Så jag kunde inte komma upp i tio levande saker inne och ute tillsammans. Men jag arbetar på att acceptera mig själv. Alla behöver inte vara bra på alla saker. Alla, eller jag, _behöver_ inte vara bra på nåt. (Vad säger ni om den, gott folk!)

P.S. Om det är nån som vill betta på hur länge julstjärnan klarar sig nu när jag faktiskt vill att den ska överleva, kan ni bara höra av er i kommentarsfältet. 

3 kommentarer:

Monica sa...

Hurra! Älskar din lista och dina insikter!

modren sa...

Visst är det härligt att känna sig huslig? Särskilt när man som vi inte precis är lagda åt det hållet ... Jag känner mig extra huslig när jag går ut med soporna.
modren

modren sa...

Schindlers list.
modren