Blir lite sugen

Min kompis Humlan har börjat äta LCHF igen och visade en bild på sin kyl. Jag blev förfärligt imponerad och inspirerad. Jag älskar ju gluten och jag medger att det är svårt att hitta en motsvarighet (smakmässigt och insatsmässigt) som motsvarar kvällsmackor. Men trots det så inser jag att vi är på väg mot LCHF igen. Vi är båda för feta och LCHF är suveränt för Mikaels socker. Och för mitt såklart! När han åt LCHF för några år sen, det var innan han hade den där mätaren han har på armen nu, så glömde jag nästan att han ens hade diabetes. Han fick aldrig lågt socker för att han aldrig fick högt heller. Det var stabilare hela tiden. Och jag har ju haft fastesocker på över 7 tidigare i år och det är väl bättre att lägga om kosten frivilligt än att först få diabetes.

Det enda problemet, förutom saknaden efter bröd och pasta, är att jag blir allergisk mot saker när jag äter LCHF. Det man äger oftare, som broccoli, svamp och ägg, blir jag allergisk mot efter ett tag, och det blir bökigare att tänka ut vad man kan äta. Men jag har följt Kostdoktorns blogg i ett par år och vet att det finns många resurser och idéer där och på andra ställen. 

Jag ansökte ju, angående mitt höga fastesocker, till ett projekt för prediabetiker i Stockholm, men mitt hba1c var inte nog högt. Men nu har de erbjudit sig att jag mäter det igen och ser om det har ändrats. Så det ska jag göra nästa vecka. Och även om jag inte hoppas att jag har fått diabetes såklart så känner jag mig ändå ett steg närmare att ta tag i kosten. Jag gick ner två kilo på en månad i somras när jag slutade med Mianserin. Men jag sov å andra sidan inte så var tvungen att börja igen. Men jag hade en regnjacka på mig idag som var stor som ett tält för fem år sen men knappt går igen nu. Det går inte att äta medicin man går upp i vikt av och bara låta åren gå. Jag vet ju att diabetes inte är enda sjukdomen man kan få av övervikt, högt blodtryck har jag redan. Mitt BMI är nu på 35. Det är inte bra.

Pappa hade bakat bullar och det är ju nästan det allra godaste som finns i hela världen. Men jag kan bestämma att jag får äta bullar två gånger om året. Och spaghetti och köttfärssås två gånger om året. Och bröd två gånger om året. Förra gången vi åt LCHF bakade mamma ofantliga mängder bröd med olika recept, men det mesta smakade skumgummi med ägg. Så jag ska inte försöka ersätta just bröd tror jag. Men ersätta måltiden kvällsmacka måste jag försöka mig på. Men det är möjligt att det räcker med att göra örtte med grädde i. Jag äter ju kvällsmat kanske bara några gånger i veckan, för det mesta äter jag bara en rejäl middag.

Så alla dessa tankar har sporrats dels av min kompis kyl, men också av ett tips om glutenfri bechamelsås som jag såg på Kostdoktorn. Superenkelt och bra! Och den långa listan med smakförslag i slutet inspirerar mig verkligen!

Ingredienser, blandas och kokas upp:
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm muskot (valfritt)

11 kommentarer:

modren sa...

Det låter roligt måste jag säga! Många fördelar med LCHF. Om ni börjar med det lovar jag att inte servera "vanlig mat" till er i fortsättningen, utan LCHF. Ni kan ju gräva fram LCHF-kokboken jag gjorde och gav M i julklapp ett år?
Själv har jag nog gett upp om olika "dieter", jag känner mig för gammal att börja på ny kula. Men med det sagt, så vill jag fortsätta äta minimalt med socker, för det är min bov. Jag mår så dåligt av det och går upp i vikt.
Gillar du fortfarande inte min favvochoklad från Lidl, som heter Ecuador och har 70% kakaohalt? Kostar sådär 19:- för 130 g om jag minns rätt. Det är den enda choklad, eller det enda godis, jag tillåter mig, för jag överäter aldrig av den. Två rutor räcker gott.
På Lidl finns också sötlakrits som är sockerfri och som är för god för att jag ska köpa den. Jag äter för många bitar då.
Och inga fler kanelbullar för er! Inte ens hembakat bröd! Suck. Men LCHF-bröd har jag gett upp om.
Annars tror jag att ni skulle sätta er ner och gå igenom vilka grönsaker ni kan stå ut med till köttet och fisken. T ex coleslaw kan man ju göra (inte köpa, socker i) och förvara i flera dagar i kylen.
Man lär bli mer mätt av varm mat, så grönsaker i ugnen är ett hett tips. Gärna med rejält med riven mozzarellaost över, kanske en gräddslatt i också, om ni tål fett.
Såg idag ett recept på köttfärssås där man sista minuten häller ner "zucchinispagetti". Ni kan få vår nya spiralizer, aldrig använd. En rejäl sort.
Jag tror ditt problem mycket ligger i att du vill ha/behöver tröstmat. Godis är oöverträffat som tröst, ingen ansträngning att "laga till". Försök hitta nåt annat när du är sugen och småhungrig. Grönsaker med dipp? "Macka" utan bröd, d v s salladsblad, tomat/gurka, påläggskött/rester, ost på och in i mikron?
Läste i dag om att gamla vanor måste ersättas med nya bättre, vi klarar inte tomrum. Ni måste nog ha en strategi. Och för M gäller att inte "köpa hem".
Oavsett hur ni gör så stöder jag beslutet. Men jag är helt övertygad om att ni båda skulle må mycket bättre av LCHF.
Enkel efterrätt/godis: Mixa 50 g Phil och 1,5 dl grädde med nån msk kakao och dito sötning. Eller testa avokado-chokladpudding igen, det var länge sen!
Lycka till
Säg till om jag ska bjuda på nåt särskilt!
modren

modren sa...

Sås gör jag numera alltid på en klick smör, ungefär lika mycket grädde och crème fraiche, ev fond och favoritkryddor. Koka upp. Senast la jag i råa tinade kycklinginnerfiléer och kryddade såsen rejält med curry och sjöd till genomstekt. Ska testa med samma sås och lägga i två torskryggbitar.
Grönsaker: enklast är frysta blandningar såsom wokgrönsaker, herrgårdsgrönsaker, sommargrönsaker etc. Lätt att värma och slatta på lite grädde och smör. Det gäller att bli mätt utan potatis!
Ursäkta om min entusiasm tog överhanden och jag sa bara en massa självklarheter. Du är och förblir min unge ju. :-)
modren

modren sa...

PS. Förutom Kostdoktorn har LCHF-arkivet bra recept, och 56 kilo, Åse Fredrikson. DS

Anja Olergård sa...

Tack för entusiasmen och tipsen! Jag kan inte köpa nya kläder igen.

Tror inte jag kommer orka laga nåt till kvällsmat utan bara göra te med grädde. Eller ha typ coleslaw, tonfiskröra mm färdigt. Ett kokt ägg med lite skagenröra är egentligen perfekt, men ägg kommer inte att funka i längden och räkor går också bort förutom om jag äter kolhydrater, då tål jag det nån gång.

K Borås åt jag ofta dessert till kvällsmaten typ glass utan socker, chokladmousse, stekta äppleskivor med grädde, bär och grädde. Pannacotta på tusen vis. Det var suveränt för det mentala suget att få äta så mycket goda grejer, inte bara späka mig med selleri. Men nu kommer det att bli problem att ens få till ett mål mat. Jag vet ärligt talat inte hur det ska gå. Det är den stora hurdlen nu. Jag försökte laga mat häromdagen men det gick inte alls bra. Men hälsomässigt och viktmässigt börjar vi få slut på val.

Anonym sa...

Jag tycker LCHF är ganska ”lätt” - en köttbit med sallad till och en god (gärna fet!) sås, typ. Problemet är att det blir rätt dyrt att äta så, jämfört med pasta med tomatsås eller annat mer kolhydratbaserat. Men man kan ju också ta det i mindre steg - ersätta potatis med kokt/ångad broccoli eller blomkål - supergott! Gräddstuvad vitkål istället för potatismos till korven. Olika sallader - använd någon färdig blandning av salladssorter som bas, tillsätt cocktailtomater (behöver inte ens skäras) och skivad gurka, och så toppa med till exempel tonfisk + tunnskivad rödlök, fetaost + oliver, salladskyckling + jordnötter, kokt ägg + färdigskalade räkor, strimlad skinka + grovriven ost. För en mer matig sallad, eller för att dryga ut det dyra proteinet lite, är det utmärkt att blanda i baljväxter - gröna sojabönor, kikärtor (blir supergoda av att stekas i lite pressad vitlök, olja och flingsalt), kidneybönor, svarta bönor…. Jag är medveten om att det finns en viss mängd kolhydrater i baljväxter också, men ändå betydligt mindre än i t.ex. potatis eller pasta, och proteinet ger bra mättnad på rätt liten mängd. Finns dessutom färdigkokta på tetra 😊 Rostade solroskärnor är jättegott att toppa alla sorters sallader med! Och valfri dressing, själv tar jag oftast ”bara” olivolja, salt o peppar.

På varm mat-temat så är allt som kan göras i en form i ugn hyfsat snabbt/lätt - valfri sorts fisk på bädd av bladspenat (färsk eller fryst) och så en blandning av creme fraiche, grädde o pesto som hälls över. Kan varieras i smak beroende på röd/grön pesto och/eller med andra grönsaker än spenat. Går också att göra liknande med kyckling 😊

Jag gick igång lite på det här - bodde vi närmare varandra hade jag kommit o lagat mat åt er! 😁

// Sofie

PS Med risk för att låta (eller vara) besserwisser-aktig: Har sett flera gånger att du skriver att du älskar gluten när du pratar om nybakade bullar, bröd, pasta osv. Och det är ju helt rätt att gluten finns i allt det där och lite till. Men gluten är inte en kolhydrat, utan ett protein. Helt oskyldigt till höga blodsockernivåer, insulinresistens och viktuppgång. Det är bara glutenintoleranta som mår bättre av att utesluta just gluten ur kosten 😊

modren sa...

Men man får ju inte äta bröd med gluten inom LCHF?! Själv tycker jag att jag går upp i vikt av minsta smörgås, med undantag för hårt bröd.
Och inte ska diabetiker äta mjukt bröd?
Upplys mig gärna.
modren
PS Ditt sista stycke är guld värt - grönsaker i ugnsform (gärna frysta blandningar), fisk eller kyckling på och en sås, färdig eller min standardblandning hälften grädde och hälften crème fraiche och valfri smaksättning; vi tröttnar aldrig på Trocomare. DS

Humlan sa...

Vad roligt att du blev pepp vännen! 😊(och några till verkar det som😉).
Jag förstår precis vad du menar med kvällsmackorna. Det är som knark. Man tror inte att man kan leva utan dem.
Jag hittade faktiskt ett recept på mandelbröd som var väldigt gott och de brukade jag göra. Häromdan såg jag ett till brödrecept som verkar lovande https://www.dietdoctor.com/recipes/the-keto-bread

Vad trist med allergier. Jag tycker det är tråkigt att jag inte tål de flesta nötter och tex kokosolja. Sånt som är både nyttigt och gott liksom.

Men det stora dilemmat är ju om/vad man orkar laga. Eftersom det inte finns färdigrätter att köpa som funkar.

Ett väldigt bra tips för inspiration och recept är Birgitta Höglunds mat. Hon har både en blogg och har gett ut flera kokböcker. Hennes recept är gudomligt goda! Hon har varit restaurangkock tidigare.

Jag planerade matlagningen lite dåligt igår så det blev att jag gjorde coleslaw och lövbiffsknyten på samma dag - alldeles för mycket jobb så jag kraschade. Känns lite sorgligt att jag inte bara kan laga det jag har lust till som när jag åt såhär tidigare, utan måste tänka mycket mer strategiskt ur ME-perspektiv. Jag håller tummarna att det går vägen ändå!

Lycka till med provtagningen!

Kram Humlan 🐝

Anonym sa...

Lite mer om gluten, då,,, främst till @modren som bad om det 😊
Gluten är ett protein som finns i tre av de fyra sädesslagen (vete, råg och korn, men inte i havre). Det är det som bildar de långa trådar som får brödet och pannkakorna att hålla ihop. Och gluten är varken dåligt för diabetiker eller någon särskild bov vad gäller viktuppgång. Det är bara glutenintoleranta (och en del med IBS och möjligtvis någon annan magåkomma) som är betjänta av att ta bort just gluten ur kosten. Däremot så sammanfaller ju förekomst av gluten med högt innehåll av kolhydrater, framförallt i vete. Har man då dessutom ett finmalet vetemjöl där skalet och grodden är borta (vitt mjöl) så har man skaffat sig riktigt snabba kolhydrater, dvs sådana som snabbt går ut i blodet, och det är varken bra för diabetiker eller den som försöker gå ner i vikt. Motsvarande mängd kolhydrater från havre, ris eller potatis, som alla är glutenfria, ger ungefär samma effekt, lite beroende på grad av raffinering (skal på potatis och fullkornshavre ger långsammare frisättning av socker i blodet än potatismos och fint havremjöl).

Mjukt respektive hårt bröd är egentligen bara en fråga om vatteninnehåll. Mjukt danskt rågbröd är lika bra som fullkornsknäcke, och ljust/vitt knäckebröd lika dåligt som en fluffig vit fralla. Men alla är ju ”förbjudna” i en strikt LCHF-diet, inte på grund av gluten utan på grund av sitt innehåll av kolhydrater!

// Sofie, naturvetenskapligt utbildad och intresserad besserwisser

modren sa...

Tack så mycket! Jag har verkligen ingen naturvetenskaplig utbildning (tacka vet jag latin) men uppskattar kunskap av alla slag. Och Messerschmitt är jag också, fast på helt andra områden. Jag hör vad du säger, men jag kan inte låta bli att undra: På mitt Leksandsknäcke står det bara fullkornsråg, vatten, jäst och salt. Har aldrig läst en innehållsförteckning på mjukt bröd som bara har fullkorn. Och jag har aldrig lyckats baka bröd på enbart fullkorn. Men jag har en känsla av att jag blandar ihop äpplen och päron nu, d v s fullkorn, kolhydrater och gluten. Och, som sagt, allt detta är ajabaja inom LCHF. Suck.
modren

Anonym sa...

Ja, du har nog rätt i att mjuka bröd är svåra att få att hålla ihop med bara fullkorn, så kanske att fullkornsknäcke är bättre ändå (och GOTT!)?

Och även fullkorn av de olika sädesslagen innehåller mycket kolhydrater, så är ju som du säger bannlysta ändå om man vill hålla sig till LCHF. Men är man lite mer liberal och tillåter sig viss mängd kolhydrater så spelar det ju stor roll vilken sort, särskilt om man är diabetiker eller på väg åt det hållet. Då ger fullkorn bättre mättnadskänsla, mer fibrer, mer vitaminer o mineraler och en långsammare frisättning av socker i blodet. Innehåller dessutom ämnen som anses förebygga cancer.

Med allt detta sagt så vill jag understryka att jag egentligen inte är bra på det där med olika dieter alls. Kan förvisso mycket om näringsämnen och hur de fungerar i kroppen, men har själv aldrig hållit en diet. Är passionerad allätare och har haft turen i genlotteriet att få en kropp som verkar gilla att hålla sig långsmal. Har egentligen bara en regel för mitt ätande och det är att bara äta sånt som är tillräcklig gott. Är det inte gott nog för att uppväga alla kalorier det innehåller så äter jag det inte. Så semla och wienerbröd går bort, men jag tackar aldrig nej till kardemummabulle eller croissant. Det håller nere mängden onyttigheter en del :)

/Sofie

modren sa...

Amen till allt du skrev. Fast för mig går croissanter bort direkt, liksom wienerbröd. Men semla, chokladbiskvier och allt med mörk choklad … (utom Marabou). Läste att första gången kinesbarn fick pröva på att äta kanelbullar, tyckte de inte alls om dem. Märkligt.
Men det där med smak ska man verkligen inte diskutera.
Dieter kan man däremot diskutera i det oändliga. Jag har prövat dem alla tror jag. Jag har aldrig burit på så väldigt många extrakilo men fler än jag trivs med, och det är en evinnerlig kamp. Jag la på mig fyra kg för varje barn och lyckades aldrig gå ner dem igen. (Fast barnen är förstås mycket mer värda än så.)
Viktigast av allt du skrev är att för att vara hållbart måste man kunna äta det man gillar. LCHF innehåller för mycket av det jag ogillar som feta såser, vispad grädde (mår jag illa av, kanske för att gallan är borta), bacon, stekfläsk, fläsksvålar, feta korvar och skinnet på kycklingen. Hu!
5:2 gillar jag som ídé - alltså två mycket kalorifattiga dagar i veckan, men numera tål jag inte halv- eller helfasta. Blir helt skakis och svimfärdig. Men jag prövade i ett år. Efter det året var alla värden sämre och jag hade inte gått ner ett hekto. Fast jag vet andra som har gått ner massor av den metoden.
Mat ska dock vara en lagom njutning, inte nåt som ger en dåligt samvete. Maten är en gåva från Gud och något som långtifrån alla är förunnat. Förnuft och i lagom dos, som med allt annat i livet.
modren - som tackar för denna långa diskussion