Nobel 2019, pristagarna

ÅRETS ALLA NOBELPRISTAGARE

Fysiologi eller medicin: William G. Kaelin, 62, Sir Peter J. Ratcliffe, 65, Gregg L. Semenza, 63. 
Kemi: John B. Goodenough, 97, Stanley Whittingham, 77, Akira Yoshino, 71.
Fysik: James Peebles, 84, Michel Mayor, 77, Didier Queloz, 53. 
Ekonomi: Michael Kremer, 55, Esther Duflo, 47, Abhijit Banerjee, 58. 
Litteratur: Olga Tokarczuk, 57, Peter Handke, 77.

Det är fortfarande lite skralt med kvinnor bland pristagarna. Men litteratur-Olga satt mellan kungen och prins Daniel, det är hedersamt.

Och han som heter Goodenough har jag ju berättat om förr. Det är en närmast osannolik historia. Han är världens äldsta Nobelpristagare. Hans pappa var professor på Yale men pristagaren i fråga hade dyslexi, vilket misstolkades som dumhet, och pappan ville inte betala för hans universitetsstudier av den anledningen. Han kunde inte klara några läsämnen, som juridik, medicin och historia, som han var intresserad av. Men naturvetenskapliga ämnen är mindre fokuserade på läsning och där gjorde han succé och har nu belönats med Nobelpriset. Läs mer på SvT här.

Bara det är en vacker saga. Men på fullt allvar heter mannen Goodenough i efternamn. Det är ju så man knappt tror det!

Om jag orkade lite mer skulle jag älska att försöka förstå vad de har fått priserna för och förklara det, men det orkar jag inte ens göra med litteraturpristagarna, som jag åtminstone brukar känna igen namnet på och i bästa fall ha läst. Kemipriset har med uppladdningsbara batterier att göra och i förlängningen är ju det nåt som kan revolutionera bilvärlden och hjälpa miljön utan fossila bränslen. Jag kommer ihåg nåt år när nån hade fått pris för att han kunde göra vissa celler gröna, som jag minns det. Det låter kanske inte mycket, men i förlängningen innebär det att man kan göra cancerceller gröna till exempel, vilket verkligen skulle hjälpa till vid operationer. Vad man kan åstadkomma med en viss upptäckt finns det egentligen inga gränser för förutom fantasin och det blir jag så glad av. Men alla är fantastiska bedrifter för mänskligheten. Att ett svenskt pris för forskningsframsteg är störst i hela världen älskar jag! Jag är mer stolt över att vara svensk den 10 december än jag är något annat datum, inklusive när vi vinner matcher eller medaljer eller Eurovision eller Alicia Wikander får en Oscar. Jag älskar kunskap. Men nu har jag skrivit mitt sista Nobel-inlägg för den här gången. Be Good Enough :-)


Inga kommentarer: