Artificiell intelligens

Jag stavar ju rätt men är ibland, ofta faktiskt, blind för fel som jag egentligen vet om. Men stavfel stör mig verkligen. (Jag hade stavat fel två gånger i ett tyskt ord härom dagen och hjälp vad det störde mig! Kanske trodde hon nu att min tyska inte var bättre än så och det är väldigt obehagligt...) Och jag har nog en oklädsam stolthet över att jag vet hur man stavar, precis som jag vet hur man håller gaffel och kniv men inte lever efter det längre. (Ja, jag slickar ofta på kniven för att jag har använt den och sen vill lägga den på bordet. Om man slickar av den behöver man inte torka av bordet efteråt. Lätt val.)

Nu finns det också en facebookgrupp för såna som jag, som sätter sig på höga hästar när folk är lite för dumma i huvudet. Den heter nåt med folk som rättar andra men har fel. Hejdlös, men absolut är det lyteskomik.

Därför började jag nyss fundera på om det kommer att bli bättre stavning när artificiell intelligens blir vanligare. Visserligen tror jag att de flesta fel hade kunnat undvikas om man tryckte på stavningskontrollera. Det händer mig inte jätteofta längre att telefonen själv byter ut det ord jag skrivit mot ett annat, och inte heller att det blir ett annat ord än det jag stavat fel.

Men det här var väl bara så onödigt.

2 kommentarer:

modren sa...

Jag gillar verkligen felaktiga skyltar i affärerna, t ex Kyckling lever.
Sånt gör livet roligare.
modren, lättroad ibland

Anja Olergård sa...

Bättre att skratta än bli upprörd...