Självmedkänsla

Monnah tipsade på sin blogg om ett test för att se hur man reagerar mot sig själv i svåra tider. Jag visste redan vad svaret skulle vara, men det var ändå värdefullt att faktiskt svara på de olika frågorna och äga mitt beteende. Jag fick 20 av 60, dvs väldigt lågt på skalan hur medkännande jag är mot mig själv.

Nu är det ju komplicerat att vara jag. Dels blir jag deprimerad när jag har gjort för mycket. Dels har jag ångest för sömnen och både sömnen och ångesten påverkar mitt liv. Sen har jag ju fantastiskt mycket i kroppen som verkligen är svårt att stå ut med. Jag känner mig pressad från alla håll, även av trevliga saker och sånt som jag vill göra, för att det finns så mycket jag måste göra och inte orkar att jag egentligen alltid har panik över det.

Så det är inte lätt att vara jag. Och teoretiskt sett inser jag att det inte är säkert att jag borde klara det som är mitt liv med ett leende, utan att jag kanske har lyckats om jag bara får sammanbrott varannan dag istället för varje.

Men vad jag vet teoretiskt är inte samma som det jag tror på undermedvetet. Undermedvetet tycker jag att jag är kass. Verkligen inte fantastisk. Och jag undrar vad det är som fått mig som är så väldigt snäll av mig och aldrig skulle kunna säga nåt elakt till nån, eller ja, jag har blivit mer rak och tålamodslös men det är mer omständigheter än personlighet, att tycka att det är okej att behandla mig själv sängen än andra. Hur kan jag vara så hård och kall mot mig själv när jag känner så med andra? 

Kanske är det nån missriktat högmod. Att jag tycker jag är bättre än alla andra så jag ska hållas till hårdare regler och krav. Jag kan inte komma på vad det skulle vara annars.

Jag berättade för Mikael (säkert inte för första gången) nu i veckan om att jag hade 118/118 på ett franskaprov och dessutom hade bäst resultat på franska nationella proven i hela skolan. Och hur jag hade 16/20 i inträdesprovet till engelska på universitetet och 16 skulle man ha för att klara kandidatnivån. Det provet gjorde man se om på första, andra och tredje terminen och då fick jag ett poäng högre för varje gång. Hade 19/20 på C-nivån och det brukar folk inte ha om de inte är tvåspråkiga, sa läraren lite förvånat. Jag vet inte nån som haft 20. Jag hade bättre resultat än engelsmannen i klassen.

Till och med när jag gjorde neuropsykologiskt test fick jag bäst resultat nånsin på det sista momentet som skulle avgöra intelligens (för att kunna sätta de andra förmågorna/nedsättningsrns i ett perspektiv). Jag var den enda som han hade hört om som kunde uttala det sista latinska minst fyrstaviga ordet som jag aldrig hört. 

Jag är bra på att visa min intelligens i test och har varit smart sedan barndomen. Lärde mig läsa själv vid fyra års ålder, pratade flytande engelska vid sex års ålder. Så på nåt vis har jag satt likhetstecken med att vara bra på såna saker och mitt värde. Och det funkar inte som värdemätningsmetod nu för livet består inte av att göra prov.

Till och med när jag ska berätta hur dålig jag är för er här måste jag också berätta hur bra jag är.

Vad var det Kattis pappa sa, prestationsbaserad självkänsla.

Trots att jag då har presterat mycket så har det inte bidragit till min äkta självkänsla. För nu när jag inte har några prestationer har jag ingen självkänsla. Har inget i mitt liv som jag kan skryta över på det viset. Så jag tror att jag är värdelös för att jag är prestationslös. Jag vet att det inte är så, men jag tror ändå fortfarande på det.

Monnah sa att jag skulle göra nåt snällt för mig själv och som inte krävde energi, som smörja in händerna. Jag gjorde det och det luktade gott och jag blev len om händerna. Men jag glömde också av hur man gör när man smörjer in händerna så jag råkade skära upp ett långt sår med nageln i fingret. Det fick liksom symbolisera den här kampen jag har för att lära om och göra rätt. Jag gör mitt bästa, även om mitt bästa inte är samma som jag förmår räkna ut. Det är mycket lättare att veta hur man ska göra än att faktiskt göra det. Men på nåt konstigt sätt så känner jag mig stolt ändå över att jag försöker. Lyckas inte ön, men är stolt över ansträngningen. Det går att vara där i mitten och ha det bra. Särskilt när nån hjälper en. Då kan man höra orden de andra sagt i huvudet och våga tro på dem, när man inte vågar tro på sig själv.

8 kommentarer:

modren sa...

Nej, du är allt ett svårt fall. Vi är så många som försöker boosta dig och förklara hur bra du är, men det fastnar liksom inte. På något sätt måste det tydligen komma inifrån dig själv. When the student is ready the teacher comes, som vårt familjemantra (eller ett av dem) lyder.
Cogito ergo sum gäller dig - du tänker nog för mycket! Lite mer sum och lite mindre cogito, om jag får be!
Det här inlägget gav inget alls, men viljan var god. Kramar
modren

Anja Olergård sa...

Nej, tyvärr fastnar det inte. Varje gång nån säger nåt positivt om/till mig så blir jag lite generad och tacksam och undrar om det kanske är så, men sen när jag är med mig själv igen så tänker jag som jag brukar. Vi vet ju nån med världens vackraste sångröst som aldrig nånsin tyckte hon gjorde bra ifrån sig. Om man inte tror på det själv så spelar det ingen roll vad andra säger. Det är sig själv man måste övertyga, för det är sig själv man tror mest på. Konstigt nog, eftersom man ju inte duger till nåt. Men duger till att bestämma över världsordningen gör man tydligen...

Ibland tänker jag att Mikael till slut kommer att se på mig som jag gör och inte som han gör. Att jag är så övertygande att han till slut håller med mig. Det är ju min största rädsla. Och på den tiden dr Phil inte var såpapsykolog sa han What we fear, we create. Det är ju rätt korkat men det kan vara sant. Då vill jag fear att vara pigg, smal och lycklig. 😂

Jag har gjort en frågesport till T som fyller år imorgon. Jag vågar ge folk gåvor från hjärtat, men samtidigt kritiserar jag dem, som du hörde vad jag sa om J:s familjeträd. Jag är dr Jekyll och Mr Hyde. Jag vill ge av hjärtat men samtidigt säger jag att det inte duger. Jag börjar bli trött på det här. Varför komplicerar jag så mycket för mig själv? Bara tänk rätt! Eller inte tänk alls, bara var i nuet.

Jag tog en Treo Comp ikväll. Det kan förklara varför jag orkar bli trött på mig själv, jag har mått ok i flera timmar och då både tänker och känner jag bättre. Och det här jag håller på med är trams av högsta kaliber. Jag minns hur jag sa till Sussi i min lägenhet med sjöutsikt att jag har nån skiva i huvudet som jag inte hör men jag märker hur den ställer till det för mig. Den skivan har haft 15 år till att spela. Mikael och jag lyssnade på en positive affirmation-snutt som vår Google-grej tog fram när Mikael frågade efter det. Jätteintressant. Jag vet att det är jag som måste tro på att jag duger, men det är lättare att tro när nån annan säger det, t o m när rösten inte ens vet att det är jag som lyssnar och hör orden. Kanske får jag börja öppna mitt hjärta för varje positiv sak nån säger till mig. Välja om jag tror dem eller om jag trampar på det de säger om mig. Kanske funkar det bakvägen?

Men just det, jag ska ju inte skriva på nätterna. Tack för alla försök du gör att hjälpa mig. Det är ganska otacksamt att vägra bli hjälpt, så jag ska göra allvarliga försök att ta till mig det.

❤️💜💙

modren sa...

Har just börjat läsa Björn Natthiko Lindeblads "Jag kan ha fel". En bra titel för dig också.
Det är faktiskt inte bara otacksamt att vägra att bli hjälpt, det är rätt dumt också. Du underskattar andras ansträngningar och goda vilja och klarsyn och ärlighet. Så det så.
modren

AL sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Monica sa...

❤️❤️❤️

Humlan sa...

Åh, gulle vännen! ❤️❤️❤️Jag känner så med dig i din inre kamp! Och jag känner igen mig, jag har också varit där. Prestationsbaserad insbaserad självkänsla som rasar när man inte kan prestera längre. Det är nog ganska vanligt tror jag. Ett tag skrev jag ner alla snälla eller fina saker som andra sa om mig i ett skrivblock. Sen kunde jag läsa det som stod och påminna mig när jag var själv. Och verkligen ta in allt fint. Att skriva och läsa det och inte bara tänka på det. Det skulle du kunna göra också.

Och det går trögt att byta ut en skiva som malt i bakgrunden I decennier, man måste hjälpa till att banka in det,men det går. Affirmationer brukar jag lyssna på ganska ofta. På låg volym när jag ska vila men inte vill ha helt tyst.Säg till om du vill ha tips!

Tycker så mycket om dig🥰💖.

Bamsekramar från mig och Bosse! 🤗🤗🤗💖💖💖💖
/Humlan 🐝

Anja Olergård sa...

Tack för ett jättejättebra tips! Att träna sig på att tro på komplimanger! Det köper jag rakt av.

Mikael sa till vår google-högtalare att spela upp positiva affirmationer. Det blev en jättefin slinga. Perfekt att ligga och lyssna på när man inte mår nog bra inuti för att orka tråkvila.

Apropå tråkvila så tror jag att vi ME-sjuka har väldigt många varianter av vila. Jag läste två härom dagen men har glömt vilka de var, kanske tvångsvila. Lite som grönländarnas många ord för snö, även om det väl är en skröna.

Tack för att du tycker om mig! Det är verkligen en komplimang jag kan träna mig att tro på. Jag tycker såklart väldigt mycket om dig också!!! Och Bosse, hälsa honom att hans medverkan till mitt emotionella tillfrisknande är avsevärd 😂

❤️❤️❤️

Humlan sa...

Vad roligt att du tyckte det! 😊💕

Superfiffigt att bara kunna säga till Google assistenten sådär! 😊 Ja precis så är det för mig också, att det inte går att tråkvila om det känns oroligt inuti.

Haha, ja det var en bra liknelse med grönländska ord för snö.

Bosse blir mycket glad och stolt över att få höra det! 🥰❤️🐄🐮