Numera

Kära mormor!

Du skulle se folks hem. Varenda lägenhet har diskmaskin. Jag är så ledsen att du inte fick uppleva det. Hur många grytor och tallrikar har du diskat i dina dagar med fyra barn, och sen när du bjöd storfamiljen på mat och fick ta fram bordsförlängningen. Jag fattar ändå knappt hur du gjorde det, med dina krumma fingrar dessutom. Men jag önskar så att du hade haft en diskmaskin.

5 kommentarer:

modren sa...

Amen
modren

modren sa...

Och när jag var barn hade vi tillgång till en tvättstuga i huset bredvid. Dit bar mormor (=mamma) våra tvättkorgar en halv dag var sjätte vecka (det var så ofta man fick boka)till halvautomatiska maskiner och separat centrifug. Sen bar hon tvättkorgarna till skogen vi hade i närheten, där det fanns tvättlinor upphängda i skogsbrynet. Året om.
Och somrarna tillbringade vi i farfars lilla stuga i Jämtland, sju personer i en enrummare där farfar låg på kökssoffan, utan el eller toa eller rinnande vatten. Utedass och vedspis och hämtvatten i hinkar från byns brunn. Den som vågade fick doppa sig i Öjån som var en fjällbäck i närheten, aldrig över +5 grader. Men vilken utsikt över fjäll och blomstrande ängar! Och mygg och knott! En sommar räknade jag mina myggbett: 100 st på ett av benen. Men myggorna bet aldrig nånsin pappa. En tidig lektion i att livet inte alltid är så rättvist :-)
modren, till hälften jämtländska

Anja Olergård sa...

Jag kommer ihåg torrdasset. Och att kökssoffan var till höger. Om jag nu minns rätt.

Jag inser nu att jag nog aldrig ens använt klädnypor, förutom kanske i barndomen med sån där torkställning ute. Men hjälp, hänga sex personers tvätt från sex veckor på en lina i skogen. Jag antar att ni inte fick byta strumpor varje dag. Undrar hur mormor skulle reagera om hon såg våra maskinparker! Och med gräsklipparrobotar och dammsugarrobotar. Aldrig hade hon väl heller hemtjänst. Ojoj.

AL sa...

Har kænt ældre kvinnor i Norge som gråtit nær de tænkt på slitet med tung byk och blødande hænder som småflickor om vintern. Hans Rosling hade ett helt TED talk om tvættmaskinens betydelse før utbildning och demokrati. Påminner mig sjælv om det nær jag står och irriterar mig øver hur svårt det ær att tømma och rengøra kondensbehållaren i torktumlaren.

Anja Olergård sa...

Minns Roslings tvättmaskiner. Superbra. Han fattas oss.