Grattis på semmeldagen
Går du på diet? Här är semlan för dig!
GI-semlan
Gör så här:
Baka semmelbullarna med dinkelsikt, sojamjölk samt linfrö och solrosfrön. Söta bullarna med agavesirap (naturlig sötma från kaktus). Fyll bullarna med en blandning av sojamjölk, vaniljkesella och mandel.
Kommentar:
”Fantastiska semlor som är betydligt nyttigare men smakar lika gott. Dinkelsikt, solrosfrön och linfrön sänker GI-värdet betydligt”, säger GI-experten Ulrika Davidsson.
Atkinssemlan
Gör så här:
En stor skål grädde – basta! Söta med sockerersättning. Och häll på nötter. Räcker in det för semmelkänslan kan du, på egen risk, steka två ägg och lägga grädde emellan.
Kommentar:
”Kolhydrater ersätts med fett i Atkinsdieten. Jag äter inte semlor alls. Men visst kan jag smaka på grädden”, säger Sandra Borglin på atkinsprodukter.se.
Viktväktarsemlan
Gör så här:
Ta en vanlig slät bulle, bakad på lättmjölk, lättkesella och vetemjöl. Fyll den med mellangrädde. Ta eventuellt lite mindre mandelmassa. Viktväktarsemlan motsvarar 3–6 points, en vanlig semla 8–10.
Kommentar:
”Unna dig en riktig semla. Men gör en magrare variant om du tänkt äta fler semlor under säsongen. Bullen i sig är ingen katastrof – det värsta är det vi fyller den med”, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningschef på Viktväktarna.
Stenålderssemlan
Gör så här:
Ta ytterst lite surdegsbakat fullkornsbröd och skär i två skivor. Fyll med mycket grädde och toppa med hasselnötter och mandlar. Tänk också på att baka brödet utan socker och med smör eller djurfett i stället för olja.
Kommentar:
”Socker, kolhydrater och olja är bannlyst, men kött, fisk och grönsaker som växer ovan jord är okej. Jag kan absolut tänka mig en stenålderssemla med mycket grädde”, säger Lars Wilsson, författare och biolog som äter stenålderskost.
Viktklubbssemlan
Gör så här:
Baka släta bullar på mindre smör och mellanmjölk. Fyll dem med mellangrädde och mandelmassa blandat med lite mjölk. Viktklubbssemlan innehåller cirka 236 kalorier, ungefär hälften av en konditorisemla.
Kommentar:
”Semlor blir aldrig smalmat men avsmakning av en enstaka semla på fettisdagen förstör inte viktnedgången”, säger psykolog Gunilla Burell, motivationscoach på Viktklubb.se.
Från Aftonbladet med kärlek.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar