Mer årsbästa

Jag har visst missat några av årsfrågorna. Here goes:

Blev du kär i år?
Nästan varje dag.

Den maträtt du åt oftast 2014?
Oftast på samma ve kan var i alla fall spaghetti och köttfärssås, när Ellen och hennes kompis lagat min favoriträtt i storköksstorlek. Hade tänkt vara klok och spara till frysmiddagar, men jag kunde inte låta bli, och åt varenda dag tills 1,4 kg köttfärs tagit slut.

Fick några av dina nära vänner barn?
Nej, jag är lite åt det för gamla hållet för det. Och lite för ung för att mina kompisar blir barnbarn. Men det är klart, jag har ju ett par ettåriga tvillingpojkar i USA. Som jag ska få träffa i vår/sommar!

Något du önskade dig och fick.
Typ allt. Förutom hälsa.

Vem saknade du?
Rob. Och vår söta goa granne Bosse, som dog förra veckan.

Vad är du mest stolt över?
Att jag inte (alltid) är en kolerisk, bitter person utan emellanåt hanterar den här sjukdomen på sätt som folk påstår är imponerande och att jag är stark. Känner mig inte stark, utan jag kämpar för att lyfta (bildliga) vikter på några gram. Men har man haft vikter på sig varje dag i 20 år så är även ett kilo en tyngdlyftarvikt.

Den beige kunden

Min tes är att beige inte alls måste vara osynligt och personlighetslöst, som den beige kunden i Macken. Visst har jag rätt?

Dem badflickorna

Min farmor hade nån småländsk dialektal variant att hon alltid sa dem (inte dom utan bokstavligen dem) om både de och dem. Ett citat som fastnade var "dem badflickorna" som jag tror hon ansåg för ekivoka för små nyfikna pojkar. Vi snackar Ellos-katalogen, men det kanske kändes väldigt syndigt för en som väl badade med både klänning och hatt i sin ungdom.

Här har ni i alla fall några badflickor. Jag tycker "dem" är väldigt snajsiga och dessutom passar de så bra nu när vi äntligen fått snö. Ja alltså, för de många läsare jag har som är vinterbadare.

Jump right in!

Årsbästa 2014

Jag är förjolat glömsk så vi får se om jag kommer på ett enda svar på årssummeringen som alla bloggare av rang gör. Har läst Underbara Claras och Elsa Billgrens än så länge.

Dag från 2014 du alltid kommer att minnas?
Ingen, tydligen.
-- Jo, vi var äntligen på vår Middag med mordgåta på Engelen ! Det var riktigt roligt även för en sån som jag som inte gärna pratar med främlingar. Men själva mordgåtan gjorde att man hade saker att prata om med de andra. Det var kul!

Bästa köpet?
Ett par örhängen från Kina med tre ovala, platta/breda ringar som dinglar jättefint. Jag borde gå och ta kort på dem men orkar inte. Och Debenhamskavajen.

Gjorde något dig riktigt glad?
Ja, att jag träffade Sara och firade 20-årsjubileum med ME.

Genomdrev du någon stor förändring?
Nej, jag har inte ens klippt mig i år.

Reste du utomlands?
Jag har inte varit längre bort än Täby i år.

Vad skrattade du åt?
Mikael. Nästan varje dag. Mig själv, lika ofta.

Vad har du tittat på på tv?
Homeland och Downton Abbey.

Vad önskar du att du gjort mer?
Orkat mer av precis vadsomhelst. Till och med städa och rensa tvättfatskröken.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Gråtit. Får så ont i huvudet. Och ätit.
Största framgången på jobbet 2014?
Ha! Jag fick fina skrivpennor i julklapp. Jag har tagit fram en gammal anteckningsbok och ska försöka skriva en grej i år, jag menar nästa år. Att ta fram anteckningsbok var min största jobbmässiga framgång i år.

Bästa boken du läste i år?
Jag började på Dan Browns Inferno i maj 2013 och har mer eller mindre bestämt mig för att inte läsa färdigt den. Jag har också gjort ett försök på julklappsboken från förra året, med noveller av hon nobelpristagaren vad hon nu heter, Alice Munro. Men det gick inte heller jättebra. Har läst bloggar och tidningar, fast läst är överdrift både på bloggarna och tidningarna. Fick Orka torka i julklapp och den ska jag nog klara att läsa. Och så har jag läst en hel bok jag fick av Mikael, nåt med Skynda långsamt, och det var en liten presentbok där jag läste en eller ett par meningar om dagen. Jag är sur och arg på mycket med ME, men att jag numera har så jättesvårt att läsa är jag riktigt ledsen för. Det har alltid varit mitt högsta nöje, till och med framför musik. Jag klarar att skriva bättre än läsa, för när jag bestämmer innehållet så är det större chans att jag minns vad det handlar om. Jag har fått en Downton Abbey-bok i julklapp också, jag tänker i alla fall läsa valda delar av den. Ljuvlighetsbok!

Största musikaliska upptäckten.
Har lyssnat på Ninnis julskiva tre-fyra gånger nu i jul. Det är ju inte precis nån ny upptäckt, men jag klarar inte av mycket musik heller. Julmusik däremot kan man varenda bit, så det är inte lika krävande lyssning. Har fått en cd med Rigmor av min syster, och den ska jag gå igenom när jag har hämtat mig från december. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Både och faktiskt. Gladare för att jag tar d-vitamin i högdos och kände hur humöret åkte upp ett par snäpp. Men också ledsnare, för att jag blir sjukare och det är svårt att hantera och sörja och känna självkänsla ändå. Och rätt många gånger har jag lipat bara för att jag är så utmattad, och ibland för att jag blir deppig när jag har migrän, vilket är typ jämt... Fast å andra sidan har året inte inneburit nåt särskilt förutom hälsan som gjort mig riktigt ledsen. Några orosmoment, men inga helveteskriser. Summan av konstanterna, eller vad heter det?

Största misstaget?
Fy vad svårt. Jag gör ju inget, så jag gör inte många misstag heller. Men det hände en sak som jag borde ha pratat med en person om. Jag är bara inte säker på att hen förstår vad jag menar, och om hen inte fattar, då har jag dragit upp en jobbig diskussion utan att få den respons jag förtjänar. Jag är inte så god och självuppoffrande som jag verkar, utan jag är snarare så trött att många saker inte är värda att tjöta om. För mig, nu.

Lärdom om dig själv under året?
Jag är fortfarande, efter 20 år som sjuk, dålig på att vila, dålig på att ta pauser, dålig på att göra saker lugnt och långsamt. Dålig på att inte köra på tills saker är klara. Ska tänka ut några saker jag vill arbeta med i år, och en av dem ska vara vila, pausa, göra långsamt. Jag måste lära mig att komma ihåg det! Att jag inte kommer att tänka på det är en stor del av problemet. Trög skalle hjälper inte.

Största framgången på det privata planet?
Mikael är kär i mig, och jag i honom. Vi trivs med vårt alldeles ofullkomliga, tråkiga liv.

Vad spenderade du mest pengar på?
Mikaels julklappar? Annars har jag spenderat en och annan krona på ebay och tradera, men jag köper aldrig nåt dyrt.

Något du önskade dig och inte fick?
Tromsö ville inte ge mig rituximab! [I'm literally pouting!]

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
O, det kommer jag ihåg! Hade röd festblus från Debenhams, kjol och röda högklackade skor. Mikael släppte av mig och såg när jag gick över gatan att män tittade på mig! Fet och sjuk men kan ändå duga att se på! Och sen åt vi på ett gammalt, berömt ställe på Söder, kan det ha hetat Pelikan, där vi fick den bästa servicen nånsin! Och en köttbullemiddag jag aldrig kommer att glömma. Vilken. Mat. Och sen åt vi glass bredvid Ersta sjukhus med utsikt över stan. Jag kunde inte haft en bättre födelsedag. Ibland saknar jag att ha tjejmiddag, men jag saknar ännu mer att gå på dejt med Mikael, så det blir oftast det om vi gör nåt.

Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?
En bot mot ME skulle nog gjort året till mitt livs bästa år! Lite mera pengar också. Jag är lite mer kontrollfreak än Mikael och oroar mig mer än han.

Vad fick dig att må bra?
Bokstavligen att sova 11-12 timmar per natt. Och att krama Mikael. Stöd och kärlek från mina middagsgäster här.

Lärde du dig något nytt?
Hur stark modersinstinkten är fast man inte ens är mamman.

De bästa nya människorna du träffade?
Jag tror bara jag träffat en ny människa, Sara, och hon var verkligen bäst!!

Något du var stolt över?
Att jag gick ner 16 kg. Kände mig supertjusig på Th:s 30-årsfest och jag är inte nöjd med att jag har gått upp en hel del av det igen.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Vara långsam, lugn, eftertänksam, cool. Inte vara rädd för att vara lite besvärlig (det är jag jätterädd för).

Din högsta önskan just nu?
Bli frisk.
Privata önskningar för mina syskon och för Mikaels barn.