Värsta cirkusen!

Alltså, jag trodde det var svårt att få sina möbler sålda på Blocket. Så fel jag hade. Eller så är det att boråsarna är snålare och inte köper "nytt" så ofta, vad vet jag. Jag är sååååå glad, för soffan är såld och hämtad redan! Men det ringde så mycket i förmiddags (och morses! för jag hade glömt att ta bort ljudet på mobilen... grr) att jag knappt ens hann till kyrkan i tid!

Och det bästa av allt, nä, men EN av de bästa sakerna var att vi inte behövde montera ihop den i min lägenhet för att visa den, utan killen tittade bara på kuddarna lite grann och kollade med Mikael hur man satte ihop den. Och så bar de ner den! Och köparkillen var så söt och snäll och lite lågmäld, en riktig religiös typ :)

På väg hem till mig igen efter soff... vill inte säga nåt som innebär att jag har gjort en affär på sabbaten ... ja, det med soffan i alla fall, så såg vi en megastor älg preciiiiiiiiiiis vid vägkanden. Han var så enorm att han knappt kunde röra sig såg det ut som, men han käkade blad för glatta livet. Om man väger ett halvt ton (eller whatever) och bara äter blad så får man nog ätaunder mesta delen av sitt vakna dygn för att få i sig nog mycket kalorier! Jag tog kort med mobilen men när jag försökte ladda in CD:n med drivrutinerna tidigare idag så funkade det inte. Vi får se om jag bryr mig om att försöka eftersom jag bara är vid den här datorn under ett par veckor till. Men han var stooooor, jag lovar!

Funderar förresten på att köpa den billigaste soffan, en röd för 700:-. Fast M säger att hälften av annonserna på blocket säkert redan är på sålda grejer som folk bara inte har tagit bort så den kanske inte ens finns kvar. (Just det, jag har inte tagit bort min soffannons heller...) Sen har jag hittat en snygg röd matta för 200:-. Kan bara köpa ett par enkla ljusa gardiner på IKEA att ha till, och en röd dyna till gungstolen har jag redan. Hmm. Kanske jag ska snåla med pengar och dessutom vara djärv med färg???

Inflyttad? Nja...

Jag har flyttat följande livsviktiga items till min lägenhet:

cellon
toapapper
handhandduk (som också tjänar som bönematta om man har ont i knäna inför aftonbönen)
skräppåse

Nu är det bara resten kvar.

Och det var sån vacker dimma på fältet bakom området igår. Helt trolskt!

Och förresten ser jag Moroni från köksfönstret. Det ni!

Rusning

Jag har inte sett en tjurrusning men däremot en soffrusning. Det finns inte helt få Ektorp hörnsoffor på Blocket så för att inte bli stående där med en soffa som inte får plats, så skrev jag 3000:- i annonsen. Hoppla!!! Annonsen har inte suttit inne i 24 h än men redan har 7 personer hört av sig och är intresserade! Jag som trodde att jag skulle få gå ner i pris för att ens bli av med den! LYCKA!!

Tydligen en "säljande bild" :)

"Social Me"

Fattar inte alltid allt på Facebook, så jag gick efter inbjudan med i nåt som heter Social Me. Tydligen får man omdömen av folk. Tyckte inte det var nåt vidare intressant, tills vetenskapskvinnan i mig vaknade och jag började föra statistik över vilka tags jag har fått. Jag har ju allt jag behöver (pojkvän och lägenhet), men det här gjorde mig glad!!!

Cool 2 st
Cute 1
Happy 3
Hot 1
Pretty 8
Sexy 3
Smart 1
Stylish 1
Sweet 1

Jag är glad att kunna rapportera att alla hade rätt :)

UPPRÖRANDE

Jag veeeeeet, man ska inte läsa Expressen. Men jag är trött men inte så sömnig att jag kan somna.

Alltså, min irritation bytte riktning 180 grader på 4 sekunder (eller hur lång tid det nu tog att läsa nog långt för att fatta vad det handlade om).

En 8-årig pojke bjöd alla klasskamrater utom 2 på sitt födelsedagskalas. Saken ska JO-anmälas.

Min första åsikt:
Förfärligt att mobba ut två av sina klasskamrater så där.

Min andra åsikt, efter genomläsning:
De två han inte bjöd var: 1) en kille som hade mobbat honom i ett halvår, och 2) en som inte bjöd honom på sitt eget födelsedagskalas.

HELLO! JO-anmäla för att man inte bjuder sin mobbare på födelsedagskalaset. Ur led är tiden!!!!!!

(Puh! Artikeln finns också i "riktig" internet-press!)

NU ÄR DEN MIN!!!

Hämtade nycklarna idag inne i stan. Inger sa att det låg jättenära stationen och när jag och pappa tittade på kartan såg det ut som om det kunde vara gångavstånd. PYTTSAN! Jag var redan lite död när jag kom upp till Klarabergsviadukten-utgången, för det var trappor där jag kom ut!!!!! Och sen hade jag iten tagit den mest inzoomade kartan med mig, så jag missade att det fanns en parallellgata till Fleminggatan efter bron, så jag var på fel gata. Det fattade jag fort, och jag tror inte precis det blev nån omväg, men jag hann nässtan ändå bli lite sur på hur långt det var. Gick långsamt som en pensionär. Det kom jag i alal fall ihåg att göra. En tjej i minikjol och långt lockat hår, nagellack och högklackade liola mockaskor gick om mig, mycket svassande. Kul att se på karlar som vände sig om och glodde på henne när hon gick förbi. Studie i sociologi eller nåt. Hur som helst, jag hann i tid, men det var LÅNGT att gå!! Fick nycklarna och info om nån i styrelsen som jag kan vända mig till om det är nåt.

Sen hittade jag en busshållplats och åkte buss de 4 hållplatserna till Centralen. Glodde lite förstrött i Pressbyrån efter en tidning att fira mitt lägenhetsägande med, men avhöll mig. Inte så svårt. Köpte i alla fall en kanelbulle (så går det när det luktar nybakat i hela affären!!!) och en Nogger. Noggern åt jag på tåget och kanelbullen åt jag i västerhaninge centrum när jag först gick till biblioteket och skulle kolla på utgallringsböckerna för 5:-/st och sen till Vi för att köpa schampo. Har inte använd mitt vanliga schampo på länge och jag börjar få utslag i hårfästet. Visserligen säkert för att jag äter massa förbjudna matgrejer också, men ändå. Köpte också en Pucko. Men nu är det officiellt slut med sötebrödsdagarna! Här ska inte köpas nåt!!! Förutom det som absolut behövs, som badrumsmattor (är så snål att jag inte tänker ha på golvvärmen) och lite sånt.

Vi ska till IKEA imorgon och köpa kastruller till gästhemmet. Kan nog inte hålla mig från att köpa badrumsmattor och såna där stora fina förvaringsboxar att ha ovanpå alla garderober. Ska inte heller köpa en skohylla, inte ens en på Blocket, för jag tror att den jag hade inne i garderoben hemma (som extra skohylla för alla mina [liggande åtta] skor) passar bra till.

Men åååååååååååååå vad jag är glad!

Vi ses!

Ribby Allé 22
137 42 Västerhaninge

Telefonnummer kommer sen.

Kvällning med sting

Hej! Igår var M här på middag. Jag hade försökt härma en sydafrikansk kycklinggryta. Rob säger att de har massa frukt i (som hans gryta i Sälen i julas) så jag hade i persikor (tur att de gick åt -- von Lidls persikor hade börjat mögla flera stycken... Grr), bananer och vindruvor. Plus jordnötter (eller bruna bönor som M tyckte de såg ut som) och både lök och purjolök. Och så kryddade jag med salt och peppar såklart, och curry och mother-in-law masala, fast jag tog bara en halv tesked så det blev inte ens starkt.

Sen var jag tvungen att ligga raklång så vi pratade bara. Men sen åkte vi och köpte glass, en Magnum classic och en med mandel. Det är vår melodi. Ni får gissa vem som åt vilken. Men man kan ju inte äta glass med bilnosen mot macken, så M skulle åka till nåt finare ställe. Jag försökte säga att jag inte var så knusslig, men antingen vill han gärna imponera på mig eller så tror han inte att jag är lite low maintenance. Hur som helst hittade han en sjö där vi parkerade bilen. Vilken utsikt! Vatten och träd och himmel och moln och en rosa solnedgång. Tog ett kort med mobilen, men jag har fortfarande inte laddat hem nåt som gör att den här datorn känner igen min telefon, så ni får vänta med kortet. Snyggt var det i alla fall. Och för att uppfylla alla stereotyper kom ett ungt par och badade nakna. Men det var för mörkt för att vi skulle se nåt, fast vi förstod av deras kroppsspråk att de inte hade nåt på sig. (Har man badkläder på sig måste man inte ju hålla för vissa delar av kroppen.) Och eftersom vi faktiskt hade parkerat på ett fint ställe, parkerade vi också.

Idag ska jag till banken och imorgon ska jag få nycklarna. Ett bra liv på det hela taget.

Matte enligt den högre skolan

Hade ju räknat efter att jag skulle behöva låna 57 000:- av pappa för att inte få nåt topplån.

Idag har jag räknat pengar. Det visar sig att jag behöver låna 29 500:- av pappa för att inte få nåt topplån. På mindre än en månad har jag alltså "fått" ca 30 000. Pengar växer visst på träd :)

Det låter bra mycket trevligare att säga att det är välsignelser och Guds matematik, än att säga att jag måste ha glömt att räkna med pengarna på Riksgälden förra omgången. N'est-ce pas?

Blod, svett och tårar

Ja, det är ju blod, svett och tårar som räknas. Jag antar att torr i munnen inte riktigt anses fint nog att tillhöra samma kategori av fysikaliska känsloyttringar. Blev i alla fall alldeles torr i munnen idag när jag träffade ... vågar jag ens skriva det, det är så fjantigt ... Mikaels dotter och hennes man här utanför receptionen. Jag avskydde verkligen mig själv för att jag är så blyg och rädd att jag blev torr i munnen. Om jag inte hade blivit torr i munnen hade jag ju kunnat tro på mig själv att jag är sådär cool och suave och världsvan och social och självsäker som jag brukar säga att jag är. det är jobbigt när man upptäcker att man inte är så perfekt som man brukar tycka att man är. Och jag vet, jag är inte som andra kvinnor som alltid brukar tycka att de inte duger. Får jag inte klaga då eller? :)

"Lättnadens suck" får nog inte heller vara med bland de mer celebra orden ovan. Men det drog jag ikväll när det plingade nyss på gmail och det var min hemlärare i Borås som säger att han kan hjälpa till att flytta och ordna flytthjälp till den 4 juli. Nästa helg får jag upp mina möbler till lägenheten!!!!! och gissa om jag ska börja stoppa in grejer redan på fredag när jag får nycklarna. mamma undrar vad jag har med mig som kan avvaras, men jag köpte massa tomatsåsburkarLidl igår och dem äter jag inte upp här och nu utan de ska flyttas. Kan nog hitta några toarullar eller nåt som också måste vidare. Ojoj vad spännande!

Livet är rätt underbart. Fick t o m en puss idag. T o m med dottern bredvid. Vet inte hur hon tar det. Bra hoppas jag. Men vad konstigt det måste vara att se sin pappa pussa nån annan än sin mamma. (Och så skriver jag om det på Internet -- finkänsligt!!) De kanske har det bra i Sydafrika där alla pussar alla på munnen. Eller inte!

Apropå Sydafrika ska Rogan till USA imorgon. Sicken tur att alla tjejer där bara är dumma och högljudda och ytliga och att man dessutom har megastort hår i Texas, dit han ska. Ju mer amerikanarna upplevs som... idioter... desto större chans är det att han kommer tillbaka hit.

Sweden -- Texas -- hur svårt kan det valet vara?????

"La Suède - douze points."

Kram.

Redan ny tävlande i roligast-kategorin

Centralstationen, Göteborg

En mamma med en bebis i en vagn och en flicka ~4 lastar av all sin packning från tåget. Mamman är märkbart stressad.
Flickan: Jag måste kissa!
Mamman: Snart älskling, vi måste bara ta alla våra saker.
Flickan: Men jag måste kissa nu, nu, NU!
Mamman: Ja, jo, jag vet, jag vet!Flickan har benen i kors och börjar hoppa upp och ner.
Flickan: MAMMAAAAAAA!
Mamman: Ja, alldeles snart! Vi måste bara ha en vagn!
Mamman går och hämtar en vagn. När hon kommer tillbaka har flickan slutat hoppa.
Mamman: Så, nu går vi till toaletterna!
Flickan: Nu behövs det inte längre.
Mamman: Varför inte?
Flickan (eftertänksamt): Det är en hemlis!

Från tjuvlyssnat såklart.

Stolhet

Dagens roligaste kommentar (än så länge -- det finns många chanser för fler tävlande att inkomma med vinnarbidrag) är Bettans, om de två små "prickarna" som hon nu har sett igen:

"I'm just SO proud of them both for growing heads!!! :o)"

Habegär

Fick mail från David Sandum idag med fyra av hans senaste konstverk. Vill ha alla fyra! Hittar några fler som jag kan tänka mig att hänga upp i vardagsrummet där hemma, men man är ju inte så att att man kan köpa äkta konst. Men visst är de vackra? Och temat om årstiderna och titlarna är också vackra.

Vår


Sommar


Höst


Vinter



Sen var vi på Mio idag. De hade rea och jag provsatt några soffor som jag inte ska köpa (snålheten och visheten är i detta fall överens om att hellre köpa en begagnad Blocket-soffa). Men de var grymt sköna allihopa! Aldrig mer IKEA-soffa (fast jag är hjärtansdjupt tacksam för alla IKEAS billiga saker!) Däremot hittade jag fyra mattor som jag så vansinnigt gärna vill ha att jag inte vet vilket ben jag ska stå på. De kostade 3800:- allihopa. DET HAR JAG INTE! Underbart tjocka och mjuka, fantastiska färger och mönster. Uääääähhhhh!

Idag vill jag verkligen vinna 100 000 på Lotto. Eller kanske en miljon, så kan jag betala lägenheten kontant och köpa nytt möblemang helt efter egen smak och inte efter plånbokens smak.

Nån som har tips på hur man kommer över pengar snabbt, kvickt och lätt? Och lagligt?

Five Crowns

Idag kom jag inte sist på Five Crowns. Visserligen var vi bara tre (medan de andra sov middag mer eller mindre bekvämt i sina fåtöljer) men ändå. Mamma vann med 47 och jag hade nåt på 80. Förloraren hade typ 126.

MEN: hur går det nu med min teori om otur i spel, tur i kärlek!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????

Måste hitta nån att förlora mot, stort, fort!!!

Soffor???

Jag har gjort en lista (ett fint Excel-ark såklart) med "alla" soffor på Blocket. Med "alla" menar jag OK i pris och utseende och inte från IKEA (som lätt ser utsuttna efter ett tag och jag vill inte köpa en begagnad soffa som redan ser slut ut. Ja, jag sa väl att min Ektorp hörnsoffa inte får plats?). Från de ursprungliga 29 har jag nu skurit ner det till 10 st. Tog bort alla strama, raka, moderna, och alla över 2500:-. Tog också bort alla vita och alla med "kjol". Tog också (nästan) bort den ursnygga röda soffan för bara 700:-, för jag har inga gardiner som passar till och så kommer man att tröttna på rött så fort. Den står kvar på listan men jag tänker nog inte låta mig köpa den.

Kvar har jag ett gäng liknande soffor i beige i varierande prisklass och på olika platser i stan. Samt en marinblå som är snygg, men då kan jag inte byta färg i vardagsrummet som jag kan om jag köper en beige. Och en brun soffa som också finns är görsnygg, men då är man också lite mer låst än vad man är med en beige. Hade egentligen gärna haft en vit, men då behöver jag göra om hela vardagsrummet till "Spets och snor" och det finns det inte budget till. Så jag antar att detta innebär att jag köper en av de beigea? MEN det finns en lite för rak men som bara kostar 800:-. Ska jag låta fåfängan bedra snålheten? Den billigaste - beigea - som är lite rundare i formerna kostar 1300:-. Beslut, beslut.

För rak, 800:-


Marinblå, 1500:-

Snygg, men just denna kostar 2000:-

Hallen?

De har lämnat kvar hatthyllan som är en blandning av ek och rostfritt. Inte precis sånt som jag har massa matchande prylar till. Kör ju inte med den moderna stilen. Ska jag ändra mig lite eller? Vad sägs om följande:

Bordslampa från Ellos för 79:-. Finns matchande taklampa för 99:-.



Byrå för 300:- på blocket.

Midsommarrapport

Hade en jättebra midsommarafton igår. Jag slapp åka på firande utan bara slappade!!!!!!!!!! Sov länge, läste i sängen, gick upp sent, fick såsmåningom middag hos m&p (fantastisk lax istället för sill å potatis som bara pappa åt). Sen, istället för att plocka en bukett med sju blommor, fick jag en bukett med sju sorters blommor av min själs älskade. Och så pratade vi läääänge, alltmedan vi åt Magnum. Han luktade natur och grillning.


Men eftersom en midsommar inte är en midsommar utan stång, kommer en hednisk fallossymbol till mina k läsares höga nöje här:

Stäng dörren

Johan är i Arizona och berättar att hotellen har varningssyltar med texten "Do not leave doors open as scorpions will come in".
Naturen är som saxad från en gammal westernfilm.

Idag åker han till Las Vegas och ska bo på Bellagio. Yes, Bellagio as in Ocean's 11.


Ny klocka?

Ska precis till guldaffären i VH centrum för att kolla på ny klocka. De har 50% på allt idag.


Annars har jag hittat en snygg för 199:- (ord 398:-) på värdelösa Ur å Penn som jag köper om jag inte hittar nån. Vill ha en lite större den här gången. Lite modern vill jag vara, men inte extrem ni vet.

Dagens fråga

Melker (5) undrade idag:

"Varför har du så vita ben?"

Mitt svar var att precis som en del har bruna ögon och en del har blåa, så är en del bruna och en del vita.

Räknas det som att ha ljugit för ett barn? En del av sanningen är också:

Jag hatar att sola. Jag blir bara rosa eller helbränd och avskyr värmen som blir när man ligger och pressar. Dessutom har jag denna sommar ännu inte införskaffat någon b-u-s-produkt. Som jag ändå inte vet om jag skulle använda. Man blir ju så lätt orange och/eller randig. Fast den där Dove summer glow från förra sommaren var rätt bra, eftersom den ger så lite färg att en dags insmörjning till ränder inte motsvaras av nästa dags insmörjning, och ränderna blir lite luddiga och hamnar på olika ställen. Men ibland är jag för lat för att vara fåfäng.

Rebecka tog ett kort idag av mitt ben omgivet av några bruna. Har jag otur hamnar det på hennes blogg... Huvva.

Självkänsla

Testgalningen Anja har precis gjort ett test om självkänsla på SvD

Även om många experter hävdar att det tar en hel livstid att bygga upp sin självkänsla, så finns det flera sätt att stärka den. Nedan finner du tips på hur du uppnår och upprätthåller en god självkänsla.

• Ägna tid åt dig själv. Det behöver inte innebära timmar av reflektion (även om viss självreflektion behövs), du kan lära dig mycket om dig själv genom att göra saker. Träffa människor, ägna dig åt en hobby eller delta i frivilligarbete. Du kommer att lära dig mycket och stärka din självkänsla på samma gång. Bli delaktig i ditt eget liv!

• Ta tag i saker. Fly inte undan när du känner dig osäker eller tvivlar på dig själv. Ta ett djupt andetag och gör det som skrämmer dig, även om du måste börja smått. Om du, till exempel, drömmer om att stå på scen, men tvivlar på att du skulle klara av det så börja genom att testa en liten roll. På så sätt kan du bygga upp ditt självförtroende steg för steg.

• Våga ta risker. Vissa saker i livet kräver mod, tveka inte att ta steget. Du kommer att vara glad över att du vågade, även om resultatet inte blir så bra som du hoppades. Då kan du i alla fall säga att du försökte.

• Stå upp för dig själv. Dålig självkänsla handlar ofta om brist på självsäkerhet. När vi inte uttrycker vad vi vill och behöver, så försämras självkänslan. Träna på att vara självsäker så får du också bättre självkänsla.

• Sätt upp mål. Bestäm dig för vart du vill nå och utarbeta en rimlig, men utmanande, plan för att nå dit. Spika deadlines och belöningar som gör att du håller kursen. (Ett mål behöver inte vara något stort som att bli läkare, det kan vara något mindre som att lära känna en ny person.)

• Lär dig av – men släpp – misstagen. Alla, hur perfekta de än verkar vara, misslyckas då och då. Det är så vi lär oss, precis som barn lär sig att gå. Om vi aldrig snubblar lär vi oss inte att resa oss och hålla balansen. Var snäll mot dig själv.

• Lita till din egen förmåga och förvänta dig inte att andra ska få dig att må bra. Dålig självkänsla kan bottna i beroende av andra, men ingen annan kan fylla tomrummet inom dig förutom du själv. Goda relationer är viktiga för att vi ska vara lyckliga, men allra viktigast är relationen till oss själva.

• Jämför dig inte med andra. Du kanske avundas någon annan, men de kan lika gärna tänka samma sak om dig. Någon kanske är bättre än du i tennis, men du är bättre på något annat. Döm dig själv utifrån din egen måttstock, för du är unik.

• Umgås med människor som bekräftar den du är. Har du relationer till människor som kritiserar dig och förminskar dig? Ta en titt på vilka människor du omger dig med och hur de påverkar din självkänsla.

• Öva ärlighet, undvik vita lögner. Ofta undanhåller eller bättrar vi på sanningen (gentemot andra eller oss själva) för att visa hänsyn eller göra saker lättare att hantera. Men ofta hinner sanningen ikapp. Var den du är och var stolt, visa inte upp en falsk fasad.

• Träna på att bekräfta dig själv. Skriv ned fem eller tio saker du verkligen tycker om hos dig själv. Nästa gång en negativ tanke om dig själv dyker upp så ersätter du den med en av de positiva du skrivit ned.

• Hitta saker du tycker om att göra. Det kvittar om det är sömnad, teckning, simning eller karate – hobbies är bra för självkänslan. Även om vi inte är några proffs så stärker det vår självbild att göra saker vi tycker är roliga och utmanande.

• Använd visualiseringstekniker. Om du är nervös eller tvivlande inför en situation (be om löneförhöjning, springa maraton) så kan du öva genom att visualisera den in i minsta detalj. Föreställ dig hur du klarar uppgiften galant, det minskar din rädsla och bygger självförtroende.

• Förbättra din förmåga att hantera stress. Det är inte lätt att tro på sin egen förmåga när man är sönderstressad. Utarbeta strategier för att varva ner och ge dem plats i ditt liv, till exempel läsa en bok, tala med vänner eller ta ett varmt bad.

• Undvik perfektionism. Det finns ett samband mellan perfektionism och dålig självkänsla. Ju mer du strävar efter att bli perfekt, desto mer frustrerad kommer du att bli när du inser att det är omöjligt. Bli medveten om dina perfektionistiska drag och håll dem i schack.

• Lista dina framgångar. Skriv ned allt som fått dig att känna dig nöjd med dig själv, utan att analysera. (Din relation till barn, din talang för schack, de goda kakorna du bakar, novellen du skrev och så vidare.) Ta fram listan när självkänslan behöver en skjuts.

• Lev i nuet. Ju mer tid du lägger på att älta det som varit och oroa dig över framtiden, desto mer av nuet slösar du bort. Livet är NU, så omfamna det!

• Gör saker för andra. Det är lätt att fastna i sin egen värld och glömma att andra behöver hjälp. Ge av dig själv så uppskattar du dig själv mer.

• Ta hand om din kropp. Ät nyttigt, sov, motionera och gör dig av med dåliga vanor. Behandla din kropp så som den förtjänar att bli behandlad.

Självkänsla

Testgalningen Anja har precis gjort ett test om självkänsla på SvD. Jag fick 89 av 100, vilket de sa tydde på mycket god självkänsla. Det fanns också en flik med tips, som jag tyckte verkade kloka:

Även om många experter hävdar att det tar en hel livstid att bygga upp sin självkänsla, så finns det flera sätt att stärka den. Nedan finner du tips på hur du uppnår och upprätthåller en god självkänsla.

• Ägna tid åt dig själv. Det behöver inte innebära timmar av reflektion (även om viss självreflektion behövs), du kan lära dig mycket om dig själv genom att göra saker. Träffa människor, ägna dig åt en hobby eller delta i frivilligarbete. Du kommer att lära dig mycket och stärka din självkänsla på samma gång. Bli delaktig i ditt eget liv!

• Ta tag i saker. Fly inte undan när du känner dig osäker eller tvivlar på dig själv. Ta ett djupt andetag och gör det som skrämmer dig, även om du måste börja smått. Om du, till exempel, drömmer om att stå på scen, men tvivlar på att du skulle klara av det så börja genom att testa en liten roll. På så sätt kan du bygga upp ditt självförtroende steg för steg.

• Våga ta risker. Vissa saker i livet kräver mod, tveka inte att ta steget. Du kommer att vara glad över att du vågade, även om resultatet inte blir så bra som du hoppades. Då kan du i alla fall säga att du försökte.

• Stå upp för dig själv. Dålig självkänsla handlar ofta om brist på självsäkerhet. När vi inte uttrycker vad vi vill och behöver, så försämras självkänslan. Träna på att vara självsäker så får du också bättre självkänsla.

• Sätt upp mål. Bestäm dig för vart du vill nå och utarbeta en rimlig, men utmanande, plan för att nå dit. Spika deadlines och belöningar som gör att du håller kursen. (Ett mål behöver inte vara något stort som att bli läkare, det kan vara något mindre som att lära känna en ny person.)

• Lär dig av – men släpp – misstagen. Alla, hur perfekta de än verkar vara, misslyckas då och då. Det är så vi lär oss, precis som barn lär sig att gå. Om vi aldrig snubblar lär vi oss inte att resa oss och hålla balansen. Var snäll mot dig själv.

• Lita till din egen förmåga och förvänta dig inte att andra ska få dig att må bra. Dålig självkänsla kan bottna i beroende av andra, men ingen annan kan fylla tomrummet inom dig förutom du själv. Goda relationer är viktiga för att vi ska vara lyckliga, men allra viktigast är relationen till oss själva.

• Jämför dig inte med andra. Du kanske avundas någon annan, men de kan lika gärna tänka samma sak om dig. Någon kanske är bättre än du i tennis, men du är bättre på något annat. Döm dig själv utifrån din egen måttstock, för du är unik.

• Umgås med människor som bekräftar den du är. Har du relationer till människor som kritiserar dig och förminskar dig? Ta en titt på vilka människor du omger dig med och hur de påverkar din självkänsla.

• Öva ärlighet, undvik vita lögner. Ofta undanhåller eller bättrar vi på sanningen (gentemot andra eller oss själva) för att visa hänsyn eller göra saker lättare att hantera. Men ofta hinner sanningen ikapp. Var den du är och var stolt, visa inte upp en falsk fasad.

• Träna på att bekräfta dig själv. Skriv ned fem eller tio saker du verkligen tycker om hos dig själv. Nästa gång en negativ tanke om dig själv dyker upp så ersätter du den med en av de positiva du skrivit ned. [Den här gjorde jag nyss, fast begränsade den till tankar om min kropp. Nyttigt!]

• Hitta saker du tycker om att göra. Det kvittar om det är sömnad, teckning, simning eller karate – hobbies är bra för självkänslan. Även om vi inte är några proffs så stärker det vår självbild att göra saker vi tycker är roliga och utmanande.

• Använd visualiseringstekniker. Om du är nervös eller tvivlande inför en situation (be om löneförhöjning, springa maraton) så kan du öva genom att visualisera den in i minsta detalj. Föreställ dig hur du klarar uppgiften galant, det minskar din rädsla och bygger självförtroende.

• Förbättra din förmåga att hantera stress. Det är inte lätt att tro på sin egen förmåga när man är sönderstressad. Utarbeta strategier för att varva ner och ge dem plats i ditt liv, till exempel läsa en bok, tala med vänner eller ta ett varmt bad.

• Undvik perfektionism. Det finns ett samband mellan perfektionism och dålig självkänsla. Ju mer du strävar efter att bli perfekt, desto mer frustrerad kommer du att bli när du inser att det är omöjligt. Bli medveten om dina perfektionistiska drag och håll dem i schack.

• Lista dina framgångar. Skriv ned allt som fått dig att känna dig nöjd med dig själv, utan att analysera. (Din relation till barn, din talang för schack, de goda kakorna du bakar, novellen du skrev och så vidare.) Ta fram listan när självkänslan behöver en skjuts.

• Lev i nuet. Ju mer tid du lägger på att älta det som varit och oroa dig över framtiden, desto mer av nuet slösar du bort. Livet är NU, så omfamna det!

• Gör saker för andra. Det är lätt att fastna i sin egen värld och glömma att andra behöver hjälp. Ge av dig själv så uppskattar du dig själv mer.

• Ta hand om din kropp. Ät nyttigt, sov, motionera och gör dig av med dåliga vanor. Behandla din kropp så som den förtjänar att bli behandlad.

På en persons bord...

Läge 1: 9 barn, MS.

Läge 2: Bröstcancer också. En liten knöl. In för operation.

Vid pre-op upptäcks en knöl till i en annan del av bröstet och som var för liten för att se på mammografin. Ingen operation utan vänta på mera undersökning och konferens med andra läkare. Tecken på spridning? tänker pessimisten.

Alltså, man känner sig löjlig när man klagar över sitt liv när folk man känner har det så.

---

När jag fick höra att [T] hade cancer, tackade jag faktiskt mina bröst för att de inte har någon cancer. Det har de i alla fall gjort bra!

Honla har fått lån

Mamma kallade mig för Honla igår. Det låter så knäppt när nån annan än Lobb säger det! Skrattar nästan för mig själv när jag tänker på hennes röstläge.

Har fått lånet godkänt av banken. Så nu är väl allt OK. Har betalat handpenning också. Och ritat skalenliga möbler och klippt ut och håller på att möblera stället så det står härliga till.

Fast jag vill inte tänka på flytten. Orkar inte!!!!!!!

lugnet lägrar sig

Har "lekt" med Åkebrandsbarnen ikväll så jag är trött nu. Och nog fick jag lite feber av vad det nu var, att hetsa upp mig så över kontraktskrivandet tror jag.

Kan förresten meddela att min soffa inte går in i vardagsrummet. På ena väggen kommer en dörr efter ca 2,20 och på den andra väggen kommer en balkongdörr efter ca 2,20. Min soffa är 2,43 x 2,43. Vem vill köpa en Ektorp hörnsoffa med klädsel Idemo beige för några tusen? Rök- och barnfritt hem brukar det stå :)

Så nu har jag suttit heeeeeela kvällen (sen Mikael gick) och kollat på soffor på Blocket. Jag har inte panik för jag kan rätt lätt hitta en snygg MIO-soffa för lite pengar. Har dessutom hittat ett litet nätt soffbord som jag gillar (mitt andra är ju lite rejält). Vi får se.

Inte så speedad idag

Idag är jag lite mer som jag brukar. I alla fall än så länge. Tror tempen vrids upp ett par grader när klockan närmar sig 15.30 och jag ska skriva kontrakt och glo på lägenheten en andra gång. Men jag sov så gott i natt! Trots att jag fortfarande inte är nöjd med sängen och har lite ont när jag vaknar, sov jag i ett sträck idag! Inte vakna vid 6 och 7 och 8 och måsta kissa för man redan har vaknat. Ljuvligt!

Och så kan jag meddela att jag, äsch, det vet ni ju, ju är lite tokig på att inte göra saker som ALLA gör. Och ALLA firar midsommar. Hör här:

Det är så ofta dåligt väder på midsommar. Så antingen klär man på sig det varmaste man har och ser inte alls fira-sommarn-snygg ut, eller så fryser man ihjäl. Ofta en kombination av båda, eftersom man inte kunde tro att det skulle vara kallt. Och så huttrar man där inuti fleecefilten.

Och om man är på Tyresta (jag inbitne göteborgare fattar inte alls charmen med att åka dit) så äter man sina små medhavda matliknelser (bara vi inte får färdigköpt potatissallad) och låtsas att det är jättegott att sitta på fuktig jord och äta grillad korv.

Och precis som jag har god lust att bojkotta nyår varje år, så börjar jag plötsligt bli extremt sugen på att sitta hemma i lägenheten och läsa en deckare på midsommar, och liksom få en gratis dag. För när alla andra firar och man själv bara slappar, så har man ju fått en gratis slappardag! Det känns så skönt att liksom vinna massa timmar att bara götta sig, medan andra sliter med ringdans och engångsgrillar.
Har varit fast på Bed, bath and beyond en lång stund. Alltså... Och ändå syns det inte på bilderna hur tjocka och goa deras handdukar är!!!!!! Som väl var hade de inga duschdraperier som passar till starkblått kakel. Pu!

Däremot hade de en grymt snygg dörrmatta, som visserligen hade passat bättre till min en gång hallonröda hall med svarta smidesdetaljer.

Och så börjar jag tveka om jag inte ska ha en ton ljusare blått i vardagsrumme, sån som på Laura Ashley kallas duck egg blue. Då passar den här (också från B, B and B) mattan till.


Och vad sägs om ett hav av dessa tyger:






Fast jag vet ju också i ärlighetens namn att jag inte har råd att köpa nya mattor, gardiner, throw pillows och plädar. Särskilt itne på Laura Ashley. Det får nog bli som det var tänkt från början.

Saknar ett träd

Har tittat på massa utemöbler. Har hittat en gammal vit bänk på Blocket som jag vill ha på framsidan, men jag ska inte köpa den (behöver en laptop mer). I detta letande hittar man då detta. Kan vi enas om att jag SAKNAR ETT TRÄD!

Tvehågsen

Jag som aldrig har varit känd för snabba beslut (fast jag minns en gång för många år sen när Katrin skulle köpa skor. Hon klådde t o m mig i svårbeslutande!) har plötsligt börjat undra om jag inte vill ha det vitt i alla fall. Well, badrummet har ju den där blåa fondväggen, men för övrigt då? Det ser ju så fint ut! Men är det jag som det så modernt heter???? Fast imorgon ska jag till lägenheten och skriva kontrakt. Weeeeeeeeeeee!

PASTA, ma non basta

Har fått pippi på en grej. Hittade färska tortellini med köttfyllning på Lidld som var de godaste jag ätit (i "hemgjord"sås med tomat och grädde). Märket är Danieli, om ni vill prova själva. Så här sitter jag och bloggar, mitt i natten, och känner för lite tortellini. Hmm. Vansinne!

Kom på att "sömnklockan" har ringt för över en timme sen, men jag stängde bara av den numera rätt irriterande ringsignalen och fortsatte surfa på badrumsmattor utan att ta mian söämnpiller. Så jag är inte ett dugg trött än. Vänta er fler inlägg...

Bröllopsfundering (don't freak out)

Om man är vackrast nånsin på sin bröllopsdag, vad innebär det? Att man är fulare som gift än som ogift? Det borde ju gå åt rätt håll, inte fel. Man borde vara näst snyggast på sin bröllopsdag, och sen ha en dag efteråt, när man sminkar sig och fixar friss osv, så att den stackars karlen inte tänker: "Jaha, härifrån kommer det bara att gå bakåt". Jag får inte ihop det.

Fler vishetsord


Irritationen över, problemet kvarstår...

...i alla fall problemet med amerikaners obändiga tvättlusta. Om de lät bli att:

1) tvätta jeans i 95. VARANNAN DAG! [Ursäkta kam-över-dragningen. Jag sa inte alla.]

2) ösa på waaaaaay för mycket tvättmedel

3) torktumla sånt som kan hängas

så skulle det göra mycket mer för miljön än om alla svenskar gick över till energisparlampor och ___________________ [fyll i valfri miljöräddande åtgärd].

Man ska inte göra ingenting för att någon annans insats skulle spela mycket större roll, men på ett sätt tycker jag att vi spottar på elden istället för att ringa brandkåren. Nja, man måste kanske spotta om brandkåren inte är där, men ni vet vad jag menar.

Dessutom har jag hört från Oprah själv på hennes show att hon tvättar sina lakan varannan dag -- inte hon själv såklart, hon FÅR dem tvättade, fast det menar jag inget illa med för jag hade också haft hjälp hemma om jag hade råd -- för att hon gillar känslan av nytvättat. Vem gör inte det?!?!?!?!? Men inte kan vi slösa så med jordens resurser för vårt eget höga nöjes skull [inget frågetecken här inte. Borde stå ett utropstecken!]. Ja, nog blir jag lite upprörd när det inte finns källsortering och man slänger både glasburkar och tidningar i soporna (som här!). Sånt är ju så lätt att spara hemma och sen slänga på rätt ställe.

Så, trots att det bor en helylle-mörkblå (politiskt sett) person i mig finns det ändå ett visst miljöintresse. Man behöver ju inte vara dum bara för att man inte är miljöpartist. Att man INTE är miljöpartist är ju ett av tecknen just på att man inte är dum...

Hehe.

I r r i t e r a d

Skönt å få en egen tvättmaskin snart!

Tvättmedelsfacken nere i gästhemmets missionärtvättrum ser helt vidriga ut. Hur kan vuxna människor låta blir att städa efter sig????? Det står t o m en instruktionslapp på dörren. Men icke.

På instruktionslappen står det också att de ska låsa rummet efter sig, men icke. Vet ni vad det har lett till? Någon har tagit min tvättid. Inte några missionärer, utan några amerikanska gäster. De har varit här ett sedan i onsdags och har redan tvättat två gånger. De tog alla fyra maskinerna och körde sina jeans i 95 grader. Och kollade inte trumman efter sig, så jag körde deras kalsonger med mina garments. Jag är lika irriterad som om alla hade färgats röda av en strumpa. Dessutom hade de hällt i för mycket tvättmedel, för facken var efteråt fulla av blöta tvättmedelsrester, stora som en lime kanske. Aningslöst gick de bara med sin tvätt till torktumlaren och lät också det spillda tvättmedelspulvret ovanpå maskinen ligga.

Och när det kl 16.37 framkom att jag faktiskt hade skrivit upp mig på tvättid kl 15 sa de bara ojdå, och fortsatte köra torktumlarna med fyra plagg i. "We'll only be 15 minutes". Och körde tvättvagnen upp till sitt rum och tog inte ner dem på 25 minuter.

Hmm. Jag vet visserligen att jag är så här irriterad för att jag gjorde alldeles för mycket igår och för att jag inte sov så gott. För andra natten i rad! Men det var snäppet bättre nu med en skumgummimadrass också. Så jag har sovit på en resårmadrass, en tjock bäddmadrass, en skumgummimadrass, en egen bäddmadrass och min specialmadrass mot liggsår. Och ändå var det inte skönt. Jag kan ju bara säga att hon prinsessan på ärten hade vad jag har. Fast nu i natt ska jag nog prova med att ta bort skumgummimadrassen och ersätta den med grannsängens bäddmadrass. Jag låg lite som ett C ni vet, som man gör i urlegad madrass.

Men nu har jag tappat bort mig i något??? Vad var det? Jo, irritation. Vet som sagt visserligen att jag gjorde för mycket och sov dåligt och vaknade fyra gånger och fick migrän inatt. och att det egentligen är därför jag är irriterad. Inte på någon yttre orsak, utan på grund av nåt som påverkar min hjärnbark, som styr irritablitet. Men när folk är helt omedvetna om att de tränger sig före, eller kanske inte bryr sig, och nu tvingar mig att använda först en maskin, sen två, och nu för fem minuter sen den fjärde, och min tvätt tar dubbelt så lång tid som jag hade räknat med -- en dag som denna!!!!!!! -- så blir jag inte på bättre humör precis. För att underdriva.

Hmm. Jag började inte dagen med att läsa skrifterna eller skriva gårdagens dos tacksamhetsdagbok. Borde väl gå och göra det nu. Så kanske det blir folk av mig...

Älsklingsord

Ibland blir jag förälskad i ord. Det här är ett "gammalt" (från Tyskland, när jag läste högt ur Le petit Nicholas för Ellen på kvällarna) men som jag came across idag. Har inte hört det på länge. Känn själva på det:

C h o u e t t e

Ljuvligt, eller hur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Första dagen i grottekvarnen

Nej, det var fel uttryckt. Inte grottekvarn. Det är roligt att vara i receptionen! Och pappa hjälpte till jättemycket och jättebra så jag fick inte ens gå ett steg i onödan. Inspirerande att se brudföljegrupper och gamla gråhåriga par och allt däremellan. Kul å sitta vid ett skrivbord och vända papper och trycka ENTER. Ja, typ i alla fall :)

Nu sitter jag med lite huvudvärk och lakritskladdiga fingrar och besudlar tangentbordet. M och jag firade jubileum idag, men vi träffades inte ens. Känns skönt att inte vara nån överromantisk hysteria. Vi var ju på seriös date på Indy 4 häromdagen :)

Jag längtar däremot efter att upptäcka nåt jag behöver [behöver] till lägenheten så jag får åka med M till IKEA och köpa det. Fast hittills är det inget alls jag behöver... Men jag fortsätter hoppas.

Ska tvätta imorgon och sortera färdigt allt som jag inte orkade stoppa undan igår kväll. Behöver spika fast två grejer på min hemmasnickrade smyckeshängare. Rätt vad det är hör man ett litet brak och så faller den ena plattan med armband ner i ena hörnet och det rasslar lite på golvet. Jag vet t o m vilka armband som alltid brukar ramla ner. Måste fixas.

Ser fram emot att ligga i sängen och läsa Harlan Coben-deckaren imorgon bitti. Tyvärr är jag nog för trött för att läsa ikväll. Men jag kanske blev pigg av lakritskvällsmaten :). Läsa är livet.

Förresten tog mamma en promenad idag bort till min lägenhet. Hon tyckte området var urfint och tyckte min lägenhet hade saftig radhuskänsla. Och visst är det så -- jag har inte en ytterdörr nere i uppgången, utan ytterdörren är MIN dörr! Och hon kikade in genom fönstren så gott hon kunde för det blänkte lite, men hon blev såklart imponerad :) Hihi!!!

Lite jobbit å vakna

Hade nämligen drömt så jobbigt i flera timmar (kändes det som). M hade börjat låta håret växa, han hade en urtvättad 70-tals-t-shirt på sig och ett långt PLASTHALSBAND. Dessutom var han totalt ofokuserad på mig, och bara snackade med [killen som läste min dagbok på en adventsfest på Skeppsbron] som höll på med seriös birdwatching, fast jag var nära gråten för nåt allvarligt som hade hänt. Det var lite ansträngande.

Ska gå och se om jag drömmer nåt trevligare. Fick gå upp "tidigt", så jag är lite borta nu. Tänker inte ens stavningskontrollera först :)

Mera upp

Tror -- HOPPAS -- att det bara är upp den här gången:

FK ger mig bostadsbidrag baserat på att det är jag som faktiskt betalar låneräntan, inte baserat på om någon mer står som garant för lånet.

SÅ JAG SKA SKRIVA KONTRAKT PÅ MÅNDAG!

Badrummet har blått kakel på ena väggen och jag har inga handdukar som passar till. Funderar på att köra Josef Franck-stil (har några fd vardagsrumsgardiner i blått som skulle vara görsnygga till).

Ska lura ut hur jag ska göra med köket. Det är i vitt och rostfritt och lite modernare än jag är van vid, så jag måste fundera ut hur jag ska få det att gå ihop med vardagsrummet, som går i beige. Vill ha en komplementfärg snarare än att ha grått i köket, som jag hade gjort om det inte var rätt öppen planlösning mellan dem. Tja, det får väl bli marinblått i köket då, som i vardagsrummet. Lite sådär sommarstugefräscht.

I hallen vet jag inte vilken komplementfärg jag eventuellt ska införa (också beiga tapeter). Men i sovrummet blir det som förr, fuchsia och cappucino. Tapeten är sådär Oboy-färgad att det inte blir mycket att fundera på.


Gissa om jag är höööööööööög!


P.S. Jag kan inte längre hitta annonsen på Hemnet. Det är ett gott tecken :) Det kanske verkligen blir av nu!!!!!!!!

Flera kloka (?) huvuden?

Såg precis på en intervju med Bodil Malmström på Babel (i norsk TV, hmm!). Alltså, jag har blivit bombarderad den senaste veckan med författarprogram på TV. Antingen är det "universum" som pockar på min uppmärksamhet, eller så är det för att jag tittar på vettigare program nu när jag inte har 3:an eller 5:an. Hur som helst är jag vansinnigt fascinerad. Men jag har en liten fundra.

Författare verkar ha sån skarp analysförmåga. Jag har blivit kallad överanalytisk. Är det bra s¨å jag kan författa, eller dåligt för min personlighet att författa eftersom jag redan överanalyserar? Se, jag kan inte ens låta bli att överanalysera det!

Och så har hon snott min idé. Precis som välkända Elaine Showalter snodde min idé till C-uppsats och skrev en bok om den... Jag har nämligen sex mycket späda idéer i ett modigt Word-dokument, och hon precis snott en som handlade om bloggar. Jag måste väl uppfinna nåt annat hjul.

P.S. På Bodil Malmströms blogg nämner hon 08-vädret med följande toppcharmiga ordvändning: (hon bor vid franska Atlantkusten): "Jag hör från Stockholm att det är hett. Att folk klär av sig skoningslöst - män i shorts, långa sockor och loafers."

Kan NÅN förklara varför det verkar förbjudet för män att gå barfota i sina skor/sandaler???

Indiana Jones 4

"Hade jag vetat mer om filmen hade jag nog sett den ändå", sa M igår om den.

Själv tycker jag:

Rolig vuxensaga. Den som förväntar sig nåt mer högtstående vet nog inte riktigt hur Indy-filmerna brukar vara.

Men man känner igen sig i Indy-stilen. Massa sten som flyttas och så.

Lite för sockersött och enkelt, särskilt på slutet.

Lite för UFO-aktigt. Visserligen är ju hela grejen med Indiana Jones o-trovärdig, men då blev det lite väl löjligt, t o m för mig. Före det var jag helt nöjd.

Summa summarum: Se den om ni gillar sånt. Jag ångrar mig inte. Det var en stunds jordisk entertainment. För man orkar inte vara litterär och intelligent jämt.

P.S. Ett plus: Jag var duktig och åt inte ens upp mitt godis!!! (Fast det var synd att jag kom ihåg det, för nu blev jag sugen!)




Mera upp å ner

NER
"Vi har fått en annan intressent på lägenheten"

UPP
Lånet är OK med banken.

NER
Fast jag måste kolla med FK om det verkligen går att pappa står med. Om jag inte får nåt bostadsbidrag i så fall har jag inte råd att flytta in.

Slutledning:
Jag borde räkna med att den här affären inte är klar förrän den VERKLIGEN är klar. Ett par tre åtta vändor till av upp å ner kanske måste planeras in...

NU BLOMMAR LÖKEN alt Underverkens tid...

Bettan ringde mamma idag och pratade om sina små foster. De ska ultraljuda henne och se om bägge två har stannat kvar. SPÄNNANDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Men det är inte allt. Jag bjöd ju på lägenheten, och var och tittade på den. Jättejättefin, bra läge, lite litet sovrum så det är en singellösning, men det är jag ju just nu, så... Men jag hade ju blivit överbjuden i torsdags, så jag har hela helgen räknat med att det inte blir nåt. Men nu -- håll i hatten -- skulel jag bara ringa och få det bekräftat för mig att budgivningen hade kommit upp i några hundra tusen till (det skulle kännas bättre i alla fall, man vill ju inte förlora den med en hårsmån), men då säger kvinnan att de andra har hoppat av, så den är visst min om jag vill ha den.

Alltså, hur troligt är följande på en skala:

1) Man hittar en nybyggd lägenhet på "mitt" gångavstånd från kyrkan, m&p:s framtida lägenhet och mataffär.

2) Man bjuder 50 000:- under utgångspriset och tror att man ska bli ihjälskrattad.

3) Men icke, ingen annan har bjudit, så den är din.

4) Man tittar på den, får visst habegär, men får höra att andra har börjat bjuda över. Okej, inte helt oväntat. Här i Sthlm går ju saker upp med ett par hundra tusen, på några timmar.

5) Men när allt kommer omkring har de andra (det var 2-3 stycken andra som bjöd) har hoppat av så nu är den min I ALLA FALL.

Jag skulle önska att Gud kunde ropa från himlen: "Det är jag som har gjort det här för dig. Ta den!" (Som det är nu är jag ändå lite rädd för en stor affär.) Eller skriker punkt 1-5 precis det??? Vad tror ni?

Börjar bli 08:a [Frågetecken? Utropstecken?]

Åt hemgrillade hamburgare vid Rudan igår. Kändes Stockholmskt. Fast hälften av oss var naturligtvis inte Stockholmare. Eller, egentligen var det bara Mikael och Camilla som är äkta. Hur som helst. Det låter i alla fall så knäppt när jag säger Rudan, som om jag vet nåt om vad det är. Jag äger liksom inte Stockholms-orden än.

Heja Sverige!

Ett försenat grattis till mitt hemland. Du är god.

Apropå det hade M hört på radion hur de skulle komma på svar på frågan: Varför skulle nån viktig person, Jesus t ex, flytta just till Sverige? Svaret kan ju då bli att vi är mer sekulariserade än andra så han behövs kanske särskilt väl här, men i min järna satte det snabbt igång en kärleksförklaring. Varför älskar jag Sverige?

Naturen. Den är vacker, den är gratis, den är allmänt tillgänglig, den är ren och oförstörd. Till råga på allt har vi fyra helt distinkta årstider. Vi kan både ha 30 grader plus och och nästan lika många minus. Och vi har New Englands fall foliage. Det enda vi inte har så mycket av är väl palmer och öknar. Men det kanske kan ordna sig med några palmer i Skåne om det nu är en sann religion att jorden håller på att värmas upp. Men vi har också städer, arkitektur, gamla byggnader, hus som är så vackra att jag får en klump i halsen när jag är på det humöret.






Folket. Fast jag motvilligt och skämmigt måste erkänna att jag ibland "hatar folk" (som en liten filosof en gång sa) är svenskarna ändå rätt okej. De är inte spåndumma, de kan både språk och sport och musik, och även om vi inte får flest Nobelpris skulle en svensk aldrig tro att det bara är i Sverige det finns toapapper. Ja, det är sann historia. Om en amerikan såklart, som på fullt allvar trodde att det bara fanns toapapper i USA. Vi vet saker om världen. Inget puppa-liv här inte. Vi är med.

Hrm. Nu måste jag säga det. Socialismens frukter [det gjorde ont]. Vi har gratis skola, gratis universitet (och gratis är INTE dåligt i jämförelse med annat som kostar!), låga priser på mediciner (i alla fall om jag jämför med brorsan), läkarvård som inte gör folk hemlösa även om det inte går särskilt fort alla gånger att få till nån halvnödvändig operation. Vi har också forskning, men inte rymdforskning på bekostnad av småbarnens skolgång. Vi har också en trygghetsnät som gör att ingen behöver bli hemlös om man förmår sköta sig, att mammor kan vara hemma längre med sina barn än i övriga Europa (även om vi inte riktigt har valet att stanna hemma tills föräldrarna själva tycker att det räcker. Men jämför med en stackars schweizisk mor, som måste ha en rik man eller börja jobba efter bara några månader). Om man blir sjuk får man pengar. Man får inte mycket, men det tycker jag inte är moraliskt rätt att kräva. Men man får så mycket att man inte måste flytta hem till sina föräldrar.


Musiken måste jag bara avsluta med. Sveriges musikaliska själ är som ett cellosolo -- mellankoliskt, melodiöst, med erfarenhet och lugn i anslaget.
Eller som en manskör som sjunger Verner von Heidenstams "Sverige". Vet inte om jag har lyckats lyssna på den nån gång, verkligen lyssna på den, utan att börja gråta.

Sverige, Sverige, Sverige, fosterland,
vår längtans bygd, vårt hem på jorden!
Nu spela skällorna, där härar lysts av brand,
och dåd blev saga, men med hand vid hand
svär än ditt folk som förr de gamla trohetsorden.

Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
Brinn, österstjärna genom junikvällen!
Sverige, moder! Bliv vår strid vår ro,
du land, där våra barn en gång få bo
och våra fäder sova under kyrkohällen.


P.S. Idag sjöng vi "Du gamla, du fria" som mellanpsalm. Coolt!! Happy belated, darling!

Dopamin

Fastnade för nån timme sen framför ett fantastiskt fascinerande program på norsk TV om en engelsman med Tourette's, som lyckades hålla det i schack med pianospel under ett antal år. Sen fick man se liknande historier om en autistisk kille som också var övermusikalisk, samt några schizofrena som hade samma kreativa drift fast att måla. Absolut fascinerande hur det kan bli! En kille med Parkinson's tog dopaminpiller mot sin sjukdom och när pillrena börjar verka får han en obändig lust att komponera musik. Man kan vara glad att man inte är mer knäpp än man är, när det är så många kemikalier som ska vara i exakt harmoni med varandra.

Ojojoj!

Två stora saker: tittade på lägenheten. Fin, men en kortsiktig lösning för sovrummet var inte stort nog för en dubbelsäng (jo, precis, men det är inte drömmen). Dessutom är jag inte längre ensam och budet har gått upp med 50 000:-. Såvida inte de två andra som är med och bjuder hoppar av så blir det inget. Gråter inte, trots att jag har varit så kär i den!

Var på handledarkurs på körskola ikväll. Blev såklart tagen för handledare... Ja, itne vill jag se ut som 17, så det var väl OK antar jag. Det framkom historier om vansinniga övningskörningar, och jag hade varit med om två av dem, eller tre (köra med bilen full av folk, stanna i uppförsbacke vid rödljus dessutom, som blev grönt, och rött, och grönt, och rött... och mycket prematurely köra på motorväg). Dessutom har jag viss respekt för vad bilar kan göra med folk efter olyckan när Hjördis bröt nacken och som pappa var med i, och Sannes och Annikas nackar. Har också viss "respekt" för min så kallade järna. Men vi får se! Jag ska prova i alla fall, att köra. Om jag tar det i lagom takt vågar jag nog, fegis...

Men nu kom McKnights så jag ska leka lite med dem, rättare sagt visa dem till deras sovplatser.

En helt vanlig, ovanlig tisdag

Eller är det onsdag???

Ja, sånt är läget. Lite yr i mössan, lite trött (mycket trött faktiskt), lika lycklig.

Jag bor för närvarande i mammas och pappas missionärslägenhet där jag ska stanna tills de kommer hit.

Skulle satt in en foto här av min bästa vän släpkärran, men den här datorn vägrar att känna igen min telefon. Man får väl be konsulten om hjälp vid ett senare tillfälle. Rättare sagt är släpkärran egentligen bara min näst bästa vän. Den som är min bästa vän är den som av kärlek och omtanke DROG upp den från garaget till gästhemsingången. Med sin egen kropp alltså! (Alla tekniker hade gått hem och nycklarna till Dodgen var inlåsta.) Den hade en soffa på sig och mina kläder. Vet inte vad den väger, men det var mer än 28 kg i alla fall!!! (Drog till med en siffra som känns som min maxbärvikt.)

Återkommer.

FRAMME!

Nu är jag officiellt framme. Nåja, det ligger en stackars dam på sjukhus och som inte har flyttat ut från mitt rum, så jag får fara runt lite här och var tills det blir klart, men jag är i alla fall här. Att jag vaknade av borrar och sågar och musik efter att ha anlänt vid halv två på natten är i evighetsperspektiv en mindre sak, även om det kändes lagom roligt imorse.

Tre glädjeämnen från igår:

Den nye äldsten sa att han är "sträng" när det gäller musik (han är själv musiker) och han tyckte att vi sjöng riktigt, riktigt bra. Arret var bra (jag gjorde ca 20% av det bara, men ändå...) och våra röster blended well (det visste jag sen förr). Såååå roligt att höra.

Efter mitt vittnesbörd sa Mikael: You're a good woman. Å vad det värmde.

Sen efter kyrkan (rättare sagt, efter "gratisaffären" efter kyrkan) åkte vi förbi Ferrins. Thad sa att Elsa hade sagt hela dagen: När kommer Anja egentligen? Ljuvligt.

Jag lyckades däremot inte med mitt trick att lära Buddha att ta händerna på hakan när man sa: "Var är Christoffers skägg?", men vi hade roligt en stund i alla fall.

Och att jag lipade i bilen för gamla jobbigheter var väl inte heller helt kul, men det var ändå värt det på nåt sätt för att M var så totalunderbar.

Nu har migränpillren börjat verka, benen har börjat sluta värka, och jag tror det finns hopp om livet även idag. En ny fas är påbörjad.

P.S. Vi körde in på "mitt" lägenhetsområde igår när vi kom hit och jag blev bara ännu mer kär i huset. Läget inne i området är perfekt! Can't wait tills jag får se lägenheten imorgon! Jag tror jag har bestämt mig. Fast igår var jag inte så säker, så jag kan ändra mig igen. Det kan man kanske snarare räkna med :)