Dyrt vs billigt

Köpte en 45:- dyr glassbytta igår, en sån där liten "cup" med Ben & Jerry's Chocolate Fudge Brownies ice cream.

Resultat?

Chokladglassen från Lidl var BÄTTRE!!! Godare i smak, tusen gånger bättre i konsistens! Och för att inte tala om priset!

Slutsats? Dyrare är inte alltid bättre (fråga kusin Anneli om Bobs frysta hallon är bättre än Euroshoppers billiga...).

Helt vetenskapligt rapporterat.

Nytt intelligenstest

Jag misslyckades, kan jag ju bara säga:

Räkna antalet F i nedanstende text:

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS...

Hur många?

Fel, det är 6.

Anledningen är den här:
Hjärnan ser inte ordet ' OF ' .

Intelligenstest

Olny srmat poelpe can raed tihs.

I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm.. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs psas it on ! !

Bättre resultat

Jag mätte ju blodtrycket på dr Amosys mottagning förra veckan, och alla förfärades av resultatet: 165/95. Det beslutades att jag kanske var stressad och nervös (jodå, att ta blodtrycket före ett gyn-besök kan ju aldrig vara nån bra idé!) så de mätte om det efteråt och häpnades över 155/90 (dock var jag själv inte så häpen eftersom jag just hade fått fylla i ett "operationsark" inför min kommande åtgärd vilket stressade mig något).

Men idag var jag på Axelssons mottagning och mätte om, utvilad och nöjd, och fick 115/60. Så ska det vara!

Bara för det (?) köpte jag en bok om Homestaging på bokrean och en bok om att älska sin kropp (det kan behövas...).

Nya skodon?

Har letat efter ett par nya svarta högklackade skor rätt länge. To no avavil. Eller ja, har väl kanske hittat några, men inte till nåt pris jag är villig att betala. Här hittade jag däremot ett par som närapå är OK i pris (€49.95):

Eller följande som nya vardagsskor (det behöver jag faktiskt, så fort vintern är slut)? Förvånar det nån att det är svarta ballerinaskor????? Också för €49.95 och också på Esprit.

Dagens bästa och trevligaste skönhetstips

See yourself as others do. Experts believe that others think you're 20 percent more attractive than you think you are.

Mera ljuvligheter, nu i Jane Austens anda

Jane Austens eget "skrivbord". Mycket lättare att vara författare när man har en dator... Fast inte lika vackert.


På Regency-dagarna i Bath. "Fly on the wall"!!!


Comment unneccesary! Ljuvligt!

Munch

Fick precis mail av David Sandum, som då och då uppmuntrar folk på sin maillista till viss konstnärlig betraktelse. Han skickade med fyra bilder, varav den av Munch fascinerade mig. Jag började söka på hans målningar på nätet, för allt jag vet om honom är att han har gjort Skriet:


Men så mycket mer det finns!



Och på en seriös sträng, två fantastiska tavlor jag gärna hade haft i vardagsrummet, särskilt den sista:


Vetenskapligt om lycka

Själv kan jag vetenskapa nåt i stil med att lycka är en kram, en kanelbulle, en blombukett, en doft, en smekning, en not eller två i vacker följd, eller när huvudvärken släpper.

Det finns visst vetenskapligare lycka än så:

Israeliske forskaren och professorn Aaron Antonovsky (död 1994) studerade judar, som överlevt nazisternas koncentrationsläger. Han försökte ta reda på vad som gör att vissa människor klarar att behålla sin hälsa trots hemska upplevelser. Vad får oss att må någorlunda bra trots livets motgångar?

• Social kompetens [tja, inte fantastisk, men OK]

• God självkänsla [ja, för sjutton]

• Socialt nätverk [indeed]

• Självständighet [i viss mån, rätt så bra]

• Förmåga att hantera stress [nej, men jag hanterar stressen genom att försöak undvika den och det lyckas rätt bra]

• Intelligens [är nästa ödmjukhet eller?]

• Kreativitet [scrap, inredning, sy]

• Aktivitet och energi [jaja...]

• Intressen och hobbies [böcker, inredning, musik]

• Känsla av att kunna påverka sitt liv [absolut]

• Optimism [absolut!]

• Vilja att hjälpa andra [jaa]

• Ha en person att leva nära [som Gert Fylking säger om Nobelpriset...]

• Nära relationer till andra [tack för det, ja]

• Egna gränser [faktiskt, ja]

• Känna sig delaktig i samhället [ja, i den grad jag vill]

• Meningsfullt arbete [jag gör meningsfulla saker av min tid, ja]

• Ordnad ekonomi [ordnad, ja; room for improvement, ja, det också!]

• Tillit till livet och andra människor [visst]

• Ha en livsåskådning/livsfilosofi [i allra högsta grad]

Äntligen upprättelse!

Saxat från SvD:

"Vänstervridna olyckligare

Ju längre ut på den politiska vänsterkanten du befinner dig, desto olyckligare är du. Det visar ny forskning, rapporterar tidskriften Forskning och Framsteg".

Och eftersom människorna är till för att ha glädje (2 Ne 2:25), så betyder ju det att Gud har avsett att vi ska rösta åt höger.

Då var det klart :) Så härligt när man kan smäcka till med ett fullkomligt logiskt och tydligt argument.

Alla hjärtans dag!

Alltså. Att fira Alla hjärtans dag med att gå till templet (rättare sagt åka, ursäkta anglicismen) är väl nästan för bra för att vara sant.

Att sen få hemmagjorda praliner (eller som Hassan skulle sagt, affärsgjorda praliner) och en fet bukett rosor och övrigt grönt (och vitt faktiskt) som luktade ljuvligt, gjorde ingenting sämre. Det gjorde däremot C:s stay-ups (som jag snodde utan att fråga eftersom jag hade glömt mina strumpbyxor hemma och inte ville ringa henne på jobbet), som drog sig neråt för varje steg jag gick. Kom in i blomsterbutiken och fnissade som en drogad, och lyfte lite käckt på kjolen åt M, som såg små svarta korvar runt knäna. Men det var säkert charmigt på något fult vis...

Sen åkte vi hem och åt en fantastisk middag bestående av helstekt fläskfilé med pepparsås och ugnsrostade grönsaker (potatisar, morötter, kålrot, lök, vitlök) och lagom kallt vatten (jag har en känslig tand så det är inte att förakta!), vilket var en perfekt "nästan avslutning" på dagen. Det kan väl hända att det blev mer än praliner till efterrätt i soffan... Vulgärt, jag vet, men sån är jag :)

sol ute, sol inne

Alltså, en sån här dag måste ju nedtecknas åt eftervärlden. Sicken blå himmel! Sicken sol! Sicken värme i lägenheten! Sicken utsikt! Sicken lycka!

Stackars Ellen!

Egentligen kan man ju argue att det är mest synd om Rob, för det är han som har 39,5 i feber (blev smittad av italienska Samanthas influensa, som hon hade med sig hem till dem i fredags). Men imorgon har vi biljetter till Rigmor Gustafsson i Borås, och hon är typ Ellens favoritartist och Rob är för sjuk för att åka. Jag tycker så synd om henne att jag tillägnar detta solemn blog entry åt hennes krossade hjärta.

Tack för peppningen!


Nu SKA jag!

Grattis på semmeldagen


Går du på diet? Här är semlan för dig!

GI-semlan
Gör så här:

Baka semmelbullarna med dinkelsikt, sojamjölk samt linfrö och solrosfrön. Söta bullarna med agavesirap (naturlig sötma från kaktus). Fyll bullarna med en blandning av sojamjölk, vaniljkesella och mandel.

Kommentar:

”Fantastiska semlor som är betydligt nyttigare men smakar lika gott. Dinkelsikt, solrosfrön och linfrön sänker GI-värdet betydligt”, säger GI-experten Ulrika Davidsson.

Atkinssemlan
Gör så här:

En stor skål grädde – basta! Söta med sockerersättning. Och häll på nötter. Räcker in det för semmelkänslan kan du, på egen risk, steka två ägg och lägga grädde emellan.

Kommentar:

”Kolhydrater ersätts med fett i Atkinsdieten. Jag äter inte semlor alls. Men visst kan jag smaka på grädden”, säger Sandra Borglin på atkinsprodukter.se.

Viktväktarsemlan
Gör så här:

Ta en vanlig slät bulle, bakad på lättmjölk, lättkesella och vetemjöl. Fyll den med mellangrädde. Ta eventuellt lite mindre mandelmassa. Viktväktarsemlan motsvarar 3–6 points, en vanlig semla 8–10.

Kommentar:

”Unna dig en riktig semla. Men gör en magrare variant om du tänkt äta fler semlor under säsongen. Bullen i sig är ingen katastrof – det värsta är det vi fyller den med”, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningschef på Viktväktarna.

Stenålderssemlan
Gör så här:

Ta ytterst lite surdegsbakat fullkornsbröd och skär i två skivor. Fyll med mycket grädde och toppa med hasselnötter och mandlar. Tänk också på att baka brödet utan socker och med smör eller djurfett i stället för olja.

Kommentar:

”Socker, kolhydrater och olja är bannlyst, men kött, fisk och grönsaker som växer ovan jord är okej. Jag kan absolut tänka mig en stenålderssemla med mycket grädde”, säger Lars Wilsson, författare och biolog som äter stenålderskost.



Viktklubbssemlan
Gör så här:

Baka släta bullar på mindre smör och mellanmjölk. Fyll dem med mellangrädde och mandelmassa blandat med lite mjölk. Viktklubbssemlan innehåller cirka 236 kalorier, ungefär hälften av en konditorisemla.

Kommentar:

”Semlor blir aldrig smalmat men avsmakning av en enstaka semla på fettisdagen förstör inte viktnedgången”, säger psykolog Gunilla Burell, motivationscoach på Viktklubb.se.

Från Aftonbladet med kärlek.

Nytt favoritcitat

Jag har inte kommit ihåg att använda det i så många situationer än, men jag ska försöka komma ihåg det. Det är så ljuvligt:

"Sorry, that favour is not included in price".
Citerat från den litauiske tryckarens mun (eller fingrar)

Så kan man kanske svara när ens föräldrar ber en göra saker man inte har lust med :)
Inte för att jag nånsin är på annat än hjälpsamt solskenshumör. Men OM menar jag bara...

fult parkettgolv no more

Surfade på Martha Stewart efter brownierecept och råkade se nån reklam för hennes koordinerade färger. Klickade och såg denna bild. Har sett en del lägenheter med gammalt, fult parkettgolv i vardagsrummet. Om man inte vill lägga in nytt kan man göra så här. Djärvt, men man har kvar träkänslan!

Tankar från begravningen

Jag älskar vad Melker bad i sin bön när han hade försstått att president Hinckley hade dött: "Vi ber för president Hinckleys mamma och pappa, att de inte ska vara så ledsna för att han har dött." Är jag ledsen för att han har dött? Självklart! Men han hade också rätt att dö. Och han har längtat efter sin Marjorie, så det var väl dags. Han hade ju inte tacklat av utan gav sitt allt in i det sista. Inspirerande. Har jag redan tacklat av månne?

Han kallades "adorable" av sin dotter Virginia Pearce, eller som vi som "känner" henne kallar henne; Ginny. Mamma tyckte ordet var så träffande, och slog upp det: förtjusande, bedårande. Förvisso var han allt det.

Sen förstod jag en sak om äktenskap under begravningen. Jag har märkt att Gordon och Marjorie hade ett remarkable äktenskap. De älskade varandra och levde MED varandra i ordets rätta betydelse. Men så påmindes jag under någons tal om historien när profeten stod och packade inför en resa dagen efter, och Marjorie frågade om hon skulle med eller inte. "Det måste vi väl inte bestämma nu?" svarade profeten. Plötsligt gick det upp för mig att ett fantastiskt äktenskap inte betyder att ens partner lyckas sluta göra allt som kanske stör en, irriterar en, frustrera en, är obegripligt för en, utan att ens kärlek för den personen växer och blir större än det där som man önskade försvann. Stackars Marjorie, hon ville ha lite mer "kontroll" än Gordon, som var nöjd med spontanitet. Men vive la difference! Vive l'amour!

Troll i kökshandtagen

Ni som har haft den stora lyckan att befinna er i mitt kök (???) har noterat -- förutom Elsas poignant kommentar: Vad är det här för ett litet kök? -- att jag inte har några kökshandtag. Jag hittade några fina rostfria på rea på Netto nån gång och köpte dem för att byta ut de gamla snidade trähandtagen målade i vitt. Inte bara var de gamla handtagen inte standardiserade, dessutom verkar det som om de nya Netto-handtagen inte heller var det, och definitivt inte standardiserade enligt samma skala som trähandtagen. Jag har gått och väntat på ork att spackla igen det ena hålet, borra ett nytt på rätt ställe och sätta upp handtagen. Men jag insåg nyss, med mammas hjälp faktiskt, att ett igenspacklat hål nog kommer att synas, hur försiktig jag än är med duttlandet. Vill INTE riskera att behöva måla om luckorna också. Så jag bestämde mig helt sonika för att ta tillbaka mina gamla småfula handtag.

Sagt och gjort. Hade en hel lista med saker som skulle köpas i onsdags på stan, och jo, jag har tappat bort de gamla skruvarna så jag behövde köpa nya.

Men i onsdags före bokklubben var jag på MQ och andra roligheter och hann faktiskt inte till EKO, där jag hade tänkt köpa skruvar och andra saker. Åkte tillbaka dagen efter, och i slutet av min runda upptäcker jag att de inte har några skruvar i rätt storlek. Grr.

Men pappa, snäll som han är, erbjöd sig att åka och köpa på fredagen. Han stack till Verktygsboden (inte helt ovilligt tror jag, för den affären får visst den mest feminine mans hjärta att banka extra, inte för att pappa är feminin, men ni fattar) och kom hem med 30 skruvar i det mått jag hade märkt passade, samt 4 extra långa, bara för säkerhets skull.

På torsdagen hade jag dessutom diskat alla handtagen med tandborste för att de skulle vara färdiga för uppsättning.

Så på fredag börjar jag skruva i handtag. Oj vad roligt, så fint det blir med handtag på luckorna! (Prova att vara utan handtag i ett halvår så får ni se hur även de äldsta småfula blir en välkommen inredningstouch!) Första handtaget avklarat. Då börjar jag käckt skruva på det andra. Men hoppsan, det går inte? Hur kan det stämma? Är den andra luckan tjockare än den första eller? För skruven går inte nog långt igenom och får inget fäste i gänognra på handtaget. Skräp! Prövar i resterande luckor, och bara ett enda handtag till vill fastna. GRR!!! Oförklarligt och irriterande.

Pappa tycker det verkar jobbigt att åka tillbaka till Verktygsboden och köpa den längre sorten, så idag var han snäll och tog fram den stora orangea borren och borrade plats för skruvhuvudena så de kom längre in. Sicket pyssel för något som redan satt uppe när jag flyttade in!

Så, vad är sensmoralen (det måste ju finnas någon sådan och inte bara klageri)?

Man ska inte tappa bort skruvar :)
Man ska vara tålmodig.
Man ska vara tacksam för hjälp.
Man ska kanske ibland vara nöjd som det är.

Jag älskar Gordon B Hinckley!

Hittade följande, som rörde mig:

Preparing for school on Monday morning took a different turn for thousands of teenage Mormon students who, some 12 hours earlier, had learned of the death of their Church president, Gordon B. Hinckley.

The students responded to a flood of text messages from teens in at least six states, suggesting they arrive at school in their "Sunday best," rather than their accustomed jeans or other casual clothes, as a symbol of respect and honor to their deceased leader.

For Anna of Salt Lake City’s Highland High, the Sunday dress was a means of saying "how much I would miss him, but without really saying anything."

The fact that a 97-year-old man could effectively communicate with young people more than eight decades his junior was striking. But Gordon B. Hinckley delivered hundreds of sermons that resonated with young people throughout the worldwide membership of the Church.

Det minsta jag kan göra för att visa hur mycket jag kommer att sakna honom är att ta på mig söndagskläder imorgon när jag ska titta på begravningen hemma på datorn.

While standing at the pulpit together in a church area conference, President Hinckley discussed the years [he and his wife] had been together and began to weep.

"Has it been that bad?" asked Sister Hinckley.



Det är så jag vill minnas honom, med henne vid sin sida. Nu är de tillsammans igen.